Flora Olomouc 2019 ožije ve dnech 25. – 28. dubna na olomouckém výstavišti. „Hlavní květinová expozice v pavilonu A Strom života zavede návštěvníky do říše snů a fantazie, ve které se prolne krása květin se sklářským uměním. Třpyt a lesk dodá celé expozici sklo z firmy Preciosa, skláren Kavalierglass a z Centra sklářského umění, Huti František. To vše podle návrhu přední české floristky Kláry Franc Vavříkové,“ popsala ústřední expozici její garantka Marie Doleželová. Klára Franc Vavříková je místopředsedkyně Svazu květinářů a floristů ČR a absolventka Zahradní a krajinářské architektury na Zahradnické fakultě MENDELU. Aktivně se věnuje rozvoji floristického oboru, výuce žáků a studentů, podílí se na organizaci floristických soutěží či realizuje květinové výstavy. Hlavní expozice nabízí i oblíbenou večerní prohlídku, která se uskuteční v pátek 26. dubna od 20 do 22 hodin, a komentátorského slova se ujme sama autorka.

Velkou zajímavostí je Den s Receptářem, kde najdete nejen spousty zajímavých přednášek a odborných hostů, ale bude i kultura, ochutnávky a seznámit se můžete i s redaktory vašeho oblíbeného časopisu. Program je buď v pdf souboru zde nebo dole.

„V jihovýchodním cípu Smetanových sadů bude historická oranžerie hostit první ročník mezinárodní floristické soutěže Oasis Visegrad Cup 2019, která je pořádána ve spolupráci se Svazem květinářů a floristů ČR. Soutěže se zúčastní osm floristů a utkají se ve třech soutěžních kategoriích. Soutěž startuje již ve středu 24. dubna a poslední soutěžní kategorii mohou přijít podpořit návštěvníci do pavilonu A ve čtvrtek v rámci jarní Flory. Soutěžní práce budou moci návštěvníci jarní Flory vidět až do ukončení výstavy,“ prozradil k soutěži tajemník Svazu květinářů a floristů Tomáš Svoboda.

„Česká bonsajová asociace uspořádala v rámci jarní Flory Mezinárodní výstavu bonsají a suiseki. V pavilonech G a H se tak návštěvníci mohou těšit na nevšední expozici rostlin s kouzlem a mnohaletou historií. Bude zde představeno mimo jiné staré umění miniaturizace stromů a jejich pěstování v miskách. Květinové výstavy doplní veletrh zahradní mechanizace Hortifarm za pavilony G a H a Jarní zahradnické trhy,“ dodává garantka Doleželová.

Expozice Včelí pastva na galerii v pavilonu A představí veřejnosti sortimenty vhodných medonosných a nektarodárných rostlin a bude se snažit motivovat k novým výsadbám vytvářejících atraktivní městské a venkovské prostředí pro hmyzí opylovače. „Cílem expozice je poukázat na problém ubývání včelstev a dalších druhů hmyzích opylovačů. Stresem zasažený hmyz snadněji podléhá nemocem a cizopasníkům. Na vině je nevhodná fragmentace krajiny, ztráta přírodních stanovišť a zejména používání pesticidů,“ říká jeden z vystavovatelů Jiří Uhlíř.

Z doprovodného programu se návštěvníci mohou těšit na předváděcí akce floristů v pavilonu A či odborné přednášky. Jedna z nich Vertikální zahrady – interiérové zelené stěny Mgr. Ing. Marka Soboly se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna v zasedací místnosti administrativní budovy. Kulturní program s Receptářem láká především na vystoupení české muzikálové hvězdy Romana Vojtka.

Na výstavu se lze svézt se zvýhodněnou jízdenkou VLAK+ Flora. Sleva činí 50 % na zpáteční jízdné z kteréhokoliv místa v ČR. Aby byla jízdenka se slevou VLAK+ uznána i pro zpáteční cestu, je nutné si ji nechat označit razítkem ve stánku Českých drah ve foyer pavilonu A. Po dobu výstavy vypraví České dráhy i historický vlak na klasické trati Hl. nádraží - Řepčín a zpět.

Smetanovy sady budou po dobu jarní Flory Olomouc volně průchozí denně od 18. hodiny večerní do 7. hodiny ranní. Po celou dobu bude v sadu fungovat systém průchodek. Průchodku s časovým omezením 15 minut si procházející návštěvník zakoupí na pokladně v plné výši vstupného, tj. 160 Kč, přičemž tato částka mu bude v plné výši navrácena proti platné průchodce při opuštění areálu.

Parkování pro návštěvníky, kteří míří na výstavu autem, se doporučuje na periferii města, popřípadě v obchodním domě Šantovka, kde bude vymezeno po dobu výstavy parkování na P4, P5 a P6. Posílena bude i tramvajová doprava.

Záštitu nad akcí jarní Flora 2019 převzal primátor statutárního města Olomouce Mgr. Miroslav Žbánek, MPA, hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk, ministr zemědělství Ing. Miroslav Toman, CSc. a ministr kultury doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.

Brány výstaviště se pro veřejnost otevřou 25. - 28. dubna, denně od 9.00 do 18.00 hodin. Vstupné: online 140 Kč, na místě 160 Kč, rodinné vstupné online 280 Kč, na místě 320 Kč, děti 6-15 let 40 Kč, studenti/důchodci 90 Kč, držitelé průkazů ZTP a ZTP/P 70 Kč, doprovod zdarma, hromadné školní výpravy vč. pedagogického doprovodu 30 Kč/os. Vstupenky je nutné předložit vytištěné nebo dostatečně čitelné na chytrém telefonu (pouze u pokladny před pavilonem A).