Co můžete očekávat?

Zahradní festival není až tak známá společenská událost, a to je škoda. Každý si pod ním může představit něco trošku jiného, jelikož není nikde přesně definován. Nejčastěji se jedná o několik společenských událostí zaměřujících se na zahradnickou tvorbu. Festivaly se především konají v teplejším období, ale jsou realizovány i v zimě v halových prostorách.

Zahradní festivaly se vymezují dobou, místem konání a organizací. Můžete si vychutnat festivaly jednorázové, opakující se na stejném místě, nebo které se konají ve stejné době, ale mění místo konání. Pokud se rozhodnete navštívit festival, který se zaměřuje na vystavované zahradní instalace, jejich principy se také mohou dělit. Můžete vidět instalace několikadenní, které jsou třeba jen součástí festivalové show, dočasné, které vydrží pouze přes teplejší období a poté se odstraní, nebo permanentní, které tam zůstanou trvale.

Jaké festivaly můžete navštívit?

Prvním představitelem zahradních festivalů byl Mezinárodní festival zahrad v Chaumont-sur-Loire, který trvá od dubna do listopadu. Letošní téma je Rajská zahrada. Celkem 30 zahradních umělců se zapojilo do soutěže, kde se snažili nastínit svou vizi Rajské zahrady. Hodnotit je bude šestičlenná porota.

Další z halových zahradních festivalů je San Francisco Flower & Garden Show, jehož 35. ročník se bude konat v roce 2020 v Sacramentu. Můžete si projít čtyři budovy, kde najdete spousty unikátních rostlin a semen, zahradní nástroje, sochy nebo venkovní nábytek. Prostory jsou naplněny krásnými a kreativními ukázkami zahrad. V minulých letech se představila např. Ohnivzdorná zahrada, Viktoriánská nádhera Kent Gordon England Design nebo Život v harmonii s naší Matkou Zemí ClearWater design. Jestliže byste chtěli navštívit některý z úžasných zahradních festivalů v zahraničí, je důležité sjednat si vhodné cestovní pojištění.