Nová digitalizace není tsunami, ale spíše plíživá přílivová vlna. Podobně jako poprvé před několika lety se na nové vysílání přechází postupně. Lidé tak mají dost času, aby se mohli na změnu připravit. Už teď je možné přijímat část programů v novém standardu. Ještě několik měsíců však bude fungovat i ten starý. Tyto změny se přitom netýkají lidí, kteří přijímají veškeré programy přes kabel nebo přes satelit. Tam se případné změny řídí jinými pravidly. Důvodem pro novou digitalizaci je, že televize musejí uvolnit část kmitočtů pro rychlý mobilní internet. Pro něj už je v éteru málo místa. Zdokonalené technologie televizního přenosu si s tím umějí poradit. Přičemž pro diváky to bude kromě nutné investice znamenat zlepšení.

Dnes se dá šířit v jedné síti čtyři až osm programů v běžném rozlišení. V sítích DVB-T2 to bude až 18 klasických programů nebo šest až sedm ve vysoké kvalitě HD. Možné je vysílat také v ještě vyšším rozlišení 4K. Bude moci přibýt regionálních stanic, navíc vysílajících na větším území. Reálné bude spouštět i dočasné programy, třeba při olympiádě.

Nálepka jako jistota

Pro digitální vysílání existuje ve světě více standardů. Aby přístroj uměl správně přijímat programy z českých vysílačů, musí být kompatibilní se standardem H.265/HEVC. Aby se v tom lidé snáze orientovali, České radiokomunikace vydávají zájemcům z řad výrobců zlaté nálepky s nápisem DVB-T2 ověřeno. Firmy jimi mohou označovat přístroje, které úspěšně prošly testováním a certifikací.

U televizoru či set-top-boxu s touto nálepkou se tedy lze spolehnout, že bude novému digitálnímu jazyku rozumět. Více informací včetně seznamu vyhovujících výrobků je možné najít na webu www.dvbt2overeno.cz.

Krabička ke staré televizi

Nejsnazším a nejlevnějším způsobem, jak se připravit na novou situaci, je pořídit si ke starému televizoru set-top-box. Podobně jako před několika lety. Avšak nový set-top-box musí umět pracovat s technologií DVB-T2, což na přístrojích obvykle bývá zřetelně označeno. Ceny těchto přístrojů začínají na 550 korunách. Poté je však obvykle nutné místo jednoho ovladače k televizi používat dva. A budete potřebovat i jednu zásuvku navíc.

Současné set-top-boxy ovšem umějí víc než ty z první vlny digitalizace. Obvykle mají USB vstup pro přehrávání videa, hudby či fotografií třeba z flash disku, mohou z antény i nahrávat. Některé lze připojit na domácí síť a využít v nich příjem předpovědi počasí, přehrávat videa z internetu či se připojit na internetovou televizi.

Z běžných televizí tak vybrané set-top-boxy dokážou udělat i smart TV. Mohou umět i přehrávat živé vysílání se zpožděním – takzvaný Timeshift. Praktické je, aby měl přístroj české menu a podporu českých titulků. Máte-li starší televizor bez HDMI vstupu, bude potřeba vybrat set-top-box, který má i výstup na velký konektor Scart.

Nový televizor klidně už teď

Většina televizorů dnes nabízených na trhu už umí přijímat vysílání v novém digitálním standardu. Nejsou to však zdaleka všechny. Některé e-shopy mají pro tyto televizory speciální sekce, ale i zde je jistotou vybírat z přístrojů, které jsou certifikované zlatou nálepkou.

Nové televizory přitom obvykle umějí přijímat i starší typ digitálního vysílání. Takže se nemusíte bát, že když si koupíte televizi pro DVBT-2 už teď, přijdete o některé dosud přijímané programy. Nyní na nich naladíte programy v obou typech digitálních standardů. Postupně pak musíte programy přelaďovat, podle toho, jak budou na nový typ vysílání přecházet jednotlivé vysílače a sítě.


CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 4/13. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne-casopisu@vlmedia.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 272 015 015. Je tu možnost i elektronického předplatného pro vaše mobilní telefony, počítače či tablety.