Některé pocházejí z dávné doby a jsou tichými svědky bohaté minulosti ostrova. Na mnoha místech můžete vidět i typické prvky balijské architektury, další mají jezírka s lotusy nebo přírodní bazén. Většina z těchto velkých královských paláců a vodních zahrad se nachází daleko od vzdálených turistických míst ostrova. Určitě stojí za to během vaší dovolené na Bali jednu ze zahrad navštívit, když už na Bali budete.

Botanická zahrada

Neboli Kebun Raya Bedugul - to je její název v indonéštině. Je asi nejznámější zahradou na Bali. Nachází se v nadmořské výšce 1 200 m n. m. nedaleko jezera Ulun Danu Beratan v oblasti Bedugul a pokrývá plochu 157 hektarů. Počasí je tu chladnější než na jihu ostrova. Teploty se přes den pohybují kolem 25 stupňů a v noci teplota spadne na 15 stupňů. Je to skvělé místo, kam se dá zajet o víkendu, a místní ho často navštěvují hlavně o nedělích. Najdete zde spoustu míst pro odpočinek či relaxaci. Zahrada slouží i jako vzdělávací program a nabízí i mnoho vědeckých výzkumů, přes podporu ochrany rostlin, jako jsou databáze, školky, skleníky, knihovny, banka semen a herbář. Zde uvidíte i obří Rafflesii, unikátní vzácný druh, který se v průběhu let mění. Rafflesia je tropická, parazitická rostlina s největším květem, ten mívá v průměru 0,6 až 1 m a vážívá téměř 11 kg. Za svůj život vytvoří jediný jednopohlavní květ. Spoustu zábavy si zde můžou užít i děti v Tree top adventure parku neboli na stezce v korunách stromů, kde jsou různé atrakce jako Tarzanova houpačka. Atrakce jsou přizpůsobené a navržené s různými úrovněmi pro děti od 4 let a i dospělí si tu najdou tu pravou stezku. Atrakce jsou ve výšce od 2 do 20 metrů. Botanická zahrada je tak skvělou volbou pro dospělé i děti.

Tirta Gangga

Tip

Vydejte se objevovat přírodu a památky na Bali. Vybrat si můžete jeden ze zájezdů na Bali od CK Go2. Poznávací zájezd krásy Bali na 13 dní pořídíte od 42 990 Kč.

Tuto zahradu nechal vybudovat poslední vladař správního území Karangasem v roce 1946. V roce 1963 po výbuchu nejvyšší sopky na Bali Gunung Agung byla téměř zničena. Současný areál je novodobou stavbou a během rozsáhlých renovací byl plně respektován původní architektonický ráz. Již od vchodu uvidíte terasovitou zahradu se dvěma přírodními bazény. Za prvním bazénem se nachází hlavní fontána, na jejíž základně se nachází sochy opatrovníků. Tato 10 metrů vysoká kašna má 11 vrstev s tvarem lotosu na špičce. Tryskající voda pak stéká dolů po jednotlivých úrovních. Součástí areálu je krásný park s exotickými rostlinami, starobylé sochy a mnoho vodních jezírek, do nichž přitéká voda z nedalekého posvátného pramene. Jedno z jezírek je návštěvníkům přístupné k očistné koupeli (Balijci věří, že voda je požehnána samotnými bohy) a svlažení v horkých dnech, a to za symbolický poplatek. V místním jazyce tirta znamená svatá voda a Gangga odkazuje k posvátné indické řece Ganga.

Zahrada orchidejí

Tato zahrada byla otevřena v roce 1995 a nachází se na jihu Bali, v Sanuru. Naleznete tu tropickou zahradu s poklidnou atmosférou, kde po celý rok kvetou nádherné orchideje. Zahrada je otevřena celoročně, ať už pro milovníky orchidejí, nebo pro návštěvníky, kteří chtějí uniknout před ruchem Sanuru. V zahradě se pěstuje řada tropických květin a rostlin, jako jsou Aroids, Heliconia, Cordylines a mnoho dalších. Najdete zde také různé druhy orchidejí, jako hybridy Vanda a Cattleya a indonéské druhy. Je tu také obchod se suvenýry, kde vám milý personál prozradí spoustu zajímavých informací o tropických rostlinách. Zahrada nabízí i prohlídku s průvodcem, který vám může říci zajímavé informace o orchidejích a dát pár užitečných rad, jak udržovat orchideje doma.

Taman Ujung

Taman Ujung neboli vodní palác, jeho oficiální označení je Taman Sukasada Ujung, se nachází v obci Seraya v Karangasem oblasti. Je to sesterské místo vodní zahrady Tirta Gangga, také postavené pozdním králem Karangasem. Celý park pokrývá přibližně 10 hektarů půdy a leží asi 11 km jihovýchodně od hlavního města Amlapura. Komplex se skládá z různých velkých bazénů a historických staveb postavených na pozadí sopky Agung u východního pobřeží Bali. Místo utrpělo stejně jako Tirta Gangga po erupci sopky Agung v roce 1963, a poté po zemětřesení v roce 1979. Úsilí navrácení původního rázu po desetiletí vedlo k jeho současné kráse. V areálu Taman Ujung naleznete kombinaci balijské a evropské architektury prostřednictvím ozdobených sloupů, soch, zahradních a bazénových prvků. Nádherné výhledy do okolí činí z tohoto parku oblíbené místo pro svatební nebo umělecké fotky. Jeho základy byly poprvé položeny v roce 1919, za vlády tehdejšího krále I Gusti Bagus Djilantik, který byl nejznámější svým ušlechtilým titulem Agung Anglurah Ketut Karangasem. Komplex prošel řadou expanzí a doplňků kolem jediného existujícího bazénu, který sloužil ne jako královské koupaliště, ale místo pro potrestání obviněných zastánců černé magie nebo balijských čarodějnic. V roce 1921, během holandské okupace Indonésie, se Taman Ujung stal oficiálně otevřený veřejnosti a stal se známý jako královský vodní zahradní komplex. Název Ujung v indonéštině znamená „výběžek“ a pro místní obyvatele často usnadňuje popis jeho polohy.

Puputan Park

Je jedním z nejlepších městských parků na Bali, velmi dobře udržovaný a obklopen tradiční balijskou architekturou. Nedaleko je muzeum Bali a chrám Jagatnatha. Jedná se o otevřený prostor s několika sochami na konci parku. Po obvodu parku jsou rozmístěny lavičky ve stínu, kde se dá odpočívat a relaxovat. Park se nachází v centru Denpasaru a mnoho turistů o něm neví. Právě zde se odehrála velká krvavá bitva mezi místním obyvatelstvem a invazní holandskou armádou dne 16. září 1906. Tisíce obyvatel na Bali zemřeli a spolu s nimi i král Denpasaru, I Gusti Ngurah Agung. Směrem na sever, kde kdysi stál královský palác a místo sloužilo hlavně jako trh, je impozantní socha tří balijských válečníků se zbraněmi v rukách. Název Denpasar vychází ze slov „den“ balijsky sever a „pasar", což znamená trh a označuje původ města jako tržní město. Jedná se o velmi oblíbené místo k odpočinku nebo jen na procházku se svými přáteli nebo rodinou ve starém centru Denpasaru.