Vlastní čističe z domácích surovin

Podle vedoucího poradny Ekologického institutu Veronica Petra Ledviny jsou nejlepšími domácími prostředky "žádné prostředky": „Mechanická síla, utěrky z mikrovlákna, případně skoro neškodné přírodní produkty jako např. obyčejný ocet nebo kyselina citronová,“ radí Ledvina s tím, že octem nebo kyselinou citronovou lze vyčistit varnou konvici, lednici, kachličky i třeba toaletu. Tyto prostředky je jen nutné nechat déle působit.

O tom, jak si vyrobit vlastní šetrné čističe z domácích surovin, jsme psali už dříve. Několik chytrých triků najdete třeba v tomto článku:

Přípravky s ekoznačkou

Pokud vám role "malého chemika" nesvědčí nebo si prostě s octem a jedlou sodou nevystačíte, budete vybírat z poměrně široké nabídky ekologických prostředků, které se dnes objevují nejen ve specializovaných obchodech a na internetu, ale i v obyčejných drogeriích. Základním vodítkem je česká ekoznačka "ekologicky šetrný výrobek", případně obrázek tzv. eurokvětiny. Výrobky, které takové označení obdržely, můžeme považovat za přírodní a z ekologického hlediska nezávadné. Pozor ale, některé firmy mohly získat certifikaci jen na vybrané produkty, což ještě neznamená, že ekologickým požadavkům vyhovuje celá jejich výroba.

Klíčové je složení

U jednotlivých výrobků je pak nutné přečíst si řádně etiketu, protože některé použité přísady mohou být problematické. V minulosti se třeba strhla diskuze o optických rozjasňovačích a konzervantech obsažených v ekologických pracích gelech na bílé prádlo, které jsou ve vědeckém světě považovány za cytotoxické a alergenní, ale legislativa je v drogerii dosud povoluje. Další spornou ingrediencí je pak palmový olej, kvůli jehož výrobě se vypalují pralesy.

Recyklované obaly

U ekologických produktů bychom však neměli hledět jen na složení samotného prostředku, ale také na výrobní proces a obalový materiál. Například značka Frosch se v tomto ohledu chlubí slušnou statistikou: k září 2019 se v jejím výrobním centru vyrobilo a naplnilo 297 milionů PET lahví Frosch vyrobených ze 100 procent použitého plastu z vybraného odpadu.

„Řešení pro čisté oceány je na souši. Když jsou plastové obaly recyklovány na vysoké úrovni a zavedeny do uzavřené smyčky výrobního procesu, nemohou skončit jako odpadky v oceánu,“ uvádí Reinhard Schneider, majitel společnosti Werner & Mertz, která čisticí prostředky a kosmetiku značky Frosch vyrábí. Schneider podle svých slov zároveň doufá, že jeho technologie půjde příkladem i dalším firmám.