Lidé často používají na chodníky posypovou sůl. Ta má ovšem několik nevýhod. Hlavně funguje jen do určité teploty. Při teplotě pod -7 °C zpravidla nelze na sůl spoléhat. Navíc je u ní problém s tím, že se nesmí používat v chráněných krajinných oblastech, v blízkosti zdrojů pitné vody nebo třeba v lázeňských územích. Sůl totiž není k přírodě vůbec šetrná. A škodí i karosériím a podvozkům aut.

Proto se musí často posypová sůl kombinovat nebo dokonce zcela nahradit inertním materiálem. Používá se popel, písek či štěrk. Ovšem i tady je možné vybírat, a pokud na to půjdete rozumně, tak můžete ušetřit. Běžný posypový štěrk je totiž těžký, náročný na skladování a při jarním úklidu zvyšuje riziko ucpání kanalizace. Inertních posypů však existuje celá řada. Proto si můžete vybrat takový posyp, který je lehký, účinný i při velmi nízkých teplotách, zdravotně nezávadný a po zimě se snadno uklízí. V obchodech ho najdete pod názvem Zimní posyp Liapor (dříve Ekogrit). Vzniká drcením zcela přírodního lehkého keramického kameniva, neobsahuje žádné chemické přísady a má spoustu výhod.

Posyp i pro CHKO

Zimní posyp Liapor opatřený známkou „Ekologicky šetrný výrobek“ lze použít na všech typech komunikací včetně míst, kde není povoleno používat chemické posypy. Je určen nejen pro správce komunikací, ale také domácnostem, motoristům a všem zákazníkům, kteří ekologii chápou jako morální zodpovědnost k životnímu prostředí a snaží se k přírodě chovat šetrně i v zimním období.

Hlavní výhody Zimního posypu Liapor

  • Zachovává si vysokou účinnost i při velmi nízkých teplotách.
  • Je až 3,5x vydatnější než konkurenční posypy (10 l stačí až na 200 m²).
  • Snižuje náklady na zimní údržbu i následný jarní úklid.
  • Neucpává a nevydírá kanalizační systémy. Zametený zbytkový materiál lze nanést na záhony a zelené plochy, kde tento přírodní porézní materiál kypří půdu a zlepšuje provzdušňování kořenových systémů rostlin.
  • Je zdravotně nezávadný.
  • Je recyklovatelný.
  • Pokud ošetřené plochy roztají v poledním slunci, vzlíná na povrch. Při opětovném mrazu zůstává na povrchu a není potřeba jej dosypávat.
  • Nepoškozuje ošetřované plochy jako běžné štěrky.
  • Při skladování pod širým nebem nemá sklon k vytváření zmrzlých hrudek ani v delším časovém období.
  • Je vhodný pro ruční i strojový posyp.

Množství podle potřeby

Pro domácnosti a motoristy je dodáván v praktickém balení 10 l a 50 l, které najdete v široké obchodní síti nebo on-line na obchod.liapor.cz.

Pro velkoodběratele nabízí výrobce Lias Vintířov balení po 1000 l nebo volně ložený materiál, který lze dodat v objemu až 50 m³ just in time. Kromě Zimního posypu Liapor nabízí Lias Vintířov také dodávky kvalitní posypové soli.

Pro více informací navštivte web www.zimniposyp.cz.