Dárky mohou vypadat nádherně a lákavě i v obyčejném recyklovaném balicím papíru, který se dá pořídit v hnědé či světle šedé barvě. Zabalený dárek převážete barevnou stužkou nebo jutovým provázkem a dozdobíte přírodními materiály, jako jsou větvičky jehličnatých stromů, sušené plátky pomerančů nebo drobné šišky. Pokud do balení dárků zapojujete i děti, nechte je, ať balicí papír pomalují vánočními motivy nebo na něj obtisknou tiskátka.

Jako balicí materiál mohou posloužit i staré noviny. Pokud vám balíček z novin převázaný stužkou připadá příliš fádní, dejte si práci a vystřihejte z tučných titulků tiskovin jednotlivá slova, která o Vánocích stojí za zdůraznění: například Mír, Láska, Naděje, Pohoda. Tyto výstřižky pak nalepte na novinový balíček tak, aby si jich každý na první pohled všiml.

S rostoucí touhou po ekologických alternativách vzrůstá obliba balení dárků do látky. Jde zejména o inspiraci japonskou technikou furoshiki, s jejíž pomocí se dárkové předměty balí do čtvercového kusu nepružící tkaniny, jakou může být obyčejná bavlna, polyester nebo (méně obyčejné) hedvábí. Látka je poddajná a snadno do ní zabalíte i předměty asymetrických tvarů - nevznikají nevzhledné záhyby a trhliny jako v případě papíru.

K zabalení dárku tak můžete použít například šátek, který obdarovaná osoba dále prakticky využije. Balicí materiál se tak vlastně stane sám o sobě dárkem navíc. Najdete-li doma stará prostěradla nebo povlaky na peřiny, můžete z nich ušít dárkové pytlíky, do kterých budete dárky balit i v příštích letech. K zabalení drobností můžeme využít také liché ponožky, jejichž páry zůstaly nenávratně nezvěstné. Balení dárků do látky má navíc i tu výhodu, že se při něm obejdete bez izolepy, postačí vám provázek.