Dříve se říkalo, že je třeba filtrovat vzduch v interiéru hlavně v zimě. Nevětrá se tolik a kvalita vzduchu tak je velmi špatná. Jenže teď se stejný problém ukazuje i v letních měsících, kdy velká horka znamenají také uzavřená okna, navíc jsou všude pyly, prach a další alergeny. Na jaře zase všechno kvete a na podzim přicházejí nemoci. A tak čističky vzduchu mají práci prakticky po celý rok.

Kde a kdy budete čističku používat?

Podstatným parametrem je vzduchový výkon, který by měl odpovídat místnosti, kde budete čističku využívat (pokud se chystáte ji přenášet, berte v potaz největší místnost v domě). Čím je pokoj větší, tím by měl být vyšší výkon. Můžete udělat jednoduchý výpočet – spočítejte objem místnosti (plocha podlahy násobená výškou), za hodinu by měla čistička tento objem přefiltrovat přibližně 2,5x, u alergiků 4x. Neméně důležitá je také hlučnost. Obzvlášť pokud ji budete mít v ložnici zapnutou na noc, je zapotřebí, aby měla tichý chod (do 35 dB) a ideálně také noční režim, při kterém je ztlumený LED displej. U moderních přístrojů lze na noc přednastavit časovač nebo regulovat výkon (a tím i hlučnost a spotřebu). Zejména pokud máte děti či zvířata, dbejte rovněž na bezpečnost – přístroj by neměl mít viditelné rotující lopatky ani topná tělíska a mít automatickou funkci vypnutí v případě převržení.

Co dokážou filtry?

Existují různé typy filtrů, kterými čističky vzduchu disponují. Filtr pevných mikročástic, takzvaný HEPA filtr, mechanicky zachycuje velmi drobné pevné částice – a to včetně plísní, bakterií, virů a alergenů, proto je ideální volbou pro alergiky. Jeho účinnost je velmi vysoká, například HEPA filtr z borokřemičitého skla odstraňuje 99,95 % částic všech velikostí již od 0,1 mikrometru. Nižší účinnost (50-70 %) mají čističky s vodním filtrem, které zachycují nečistoty díky vodní hladině. Nejsou vhodné pro alergiky a vyžadují pravidelné čištění, na druhou stranu však zvlhčují ovzduší, což je vhodné zejména v zimních měsících. Dalším typem je aktivní uhlíkový filtr. Má hustou vrstvu grafitových krystalů, které zachycují těkavé organické sloučeniny, nejrůznější zápachy a domácí výpary, často jsou doplňkem čističek s HEPA filtrem. Dále existuje elektrostatický filtr, který funguje na principu magnetismu, nezachytává však pachy, či fotokatalytický filtr, využívající chemické reakce pod vlivem UV záření jako katalyzátoru, ten však může produkovat rovněž nežádoucí ozon.

Kde čističku umístit?

Nízké čističky by neměly být umístěny na zemi, ale zhruba ve výšce pasu, aby proud čistého vzduchu směřoval do prostoru. Proto v případě, kdy chceme mít čistý vzduch v celé místnosti, je vhodnější pořídit vyšší čističku. Proud čistého vzduchu se ale dá nasměrovat také na konkrétní místo (například u osobní čističky Dyson Pure Cool Me) a položit ji přímo na pracovní stůl či noční stolek, případně nastavit oscilaci, tedy otáčení ze strany na stranu. Čističku pouštíme v době, kdy v místnosti trávíme čas, aby byla efektivní, měla by běžet alespoň hodinu.