Redukce

Výchozím podnětem pro redukování je fakt, že máme domácnosti přeplněné věcmi, které sotva používáme. Přispívá k tomu jak reklama, tak obliba konzumního nakupování. Prvním krokem k bezodpadové domácnosti je tedy zbavení se nepotřebného oblečení, nádobí, hraček i třeba starých knih. Všechno může jít na charitu nebo do bazárků, případně to darujete za odvoz.

Na příště už budete nakupovat s rozvahou a do obchodu si budete nosit vlastní látkové tašky, aby vám nebyly vnuceny igelitky. Dokonce i kusovou zeleninu a ovoce můžete vážit v pytlících přinesených z domova, sypaný čaj si pak můžete nechat už v obchodě nasypat do vlastní krabičky.

Ach, ty obaly!

Největší problém je s potravinami. Přestože se u nás už vyskytují bezobalové obchůdky, ne vždy je máme při ruce. Pokud je to jen trochu možné, preferujeme výrobky ve skle, v papíru nebo ve vratném obalu. Chceme-li být opravdu poctiví, bojkotujeme sladkosti a chipsy balené do celofánu a sáčků s nástřikem hliníku, které se nedají recyklovat. Místo toho zalistujeme v kuchařkách, jaké dobroty si můžeme připravit sami z čerstvých (do plastu nebalených) surovin.

Kompost i v bytě

Ve směsných popelnicích končí spousta bioodpadu, který je pak spálen a nenavrácen do přírody. Jak máte ale kompostovat, když bydlíte v paneláku? I tento problém se u nás začíná řešit, a to komunitními kompostéry nebo svozem bioodpadu. Od nového roku by obce navíc měly zajistit i třídicí nádoby na jedlé oleje a tuky, které na kompost nepatří a často končí v kanalizaci, přičemž ucpávají čistírny odpadních vod a urychlují korozi potrubí.