Dočtete se

Česká energetická síť spoléhá na to, že všichni jsme zásobováni z centrálních zdrojů. Jenže doba je už někde jinde. Už dnes bychom měli spoléhat na decentralizované zdroje. A v blízké budoucnosti, do které se díváme v tomto čísle, by si měli lidé vyrobit energii sami a na veřejné sítě by neměli být vůbec připojeni.

Říká se tomu ostrovní systém. Solární panely zásobují energií akumulátory a celou domácí síť, v případě špatného počasí vyrobí elektřinu doplňkový zdroj, jako je třeba kogenerační jednotka se stirlingovým motorem… Nikde žádné připojení k síti, žádná závislost. To je opačný extrém od toho, co je dnes standardem. A my vám to v tomto čísle pěkně popíšeme a popovídáme si s člověkem více než poučeným v daném tématu. Možná si říkáte, že jdeme z extrému do extrému, ale pro každého z Vás to může být skvělé vytyčení mezních situací, mezi nimiž je pak ideální místo pro každého člověka naší země. Být soběstačný alespoň částečně, využívat obnovitelné zdroje, nespoléhat se jen na to, co přiteče zvenčí, ale sám se podílet nejen na spotřebě, ale i výrobě energií.

To jsme zabrousili do hodně vážného tématu, že? Nebojte. V našem časopisu máme i plno témat, která jsou vizuálně krásná, plná inspirace a elegance. Můžeme je shrnout do celkového označení „příroda“. Třeba v interiérech vám ukážeme vybavení a doplňky v přírodních materiálech, tónech, prostě ve spojení s přírodou. Nebo se věnujeme dřevěným podlahám. Takže zase příroda.

A v sekci zahrada? Tam se můžete zahloubat do textů o šeříku nebo muškátech. To jsou opravdu velmi oblíbené rostliny. Ale věnujeme se i těm neoblíbeným rostlinám – hlavně pro přírodu. Náš článek se totiž věnuje invasivním stromům. Víte například, že akát je jedna z nejagresivnějších rostlin na našem kontinentu. Je i na celosvětovém seznamu rostlin, které ohrožují světovou biodiverzitu.

Samozřejmě, že se můžete i zasnít v mnoha krásných domech, které jsme navštívili a svou návštěvu prostřednictvím fotografií přenášíme i vám.

Tak neváhejte a květnové číslo časopisu Dům&Zahrada vyhledejte tam, kde obyčejně časopis kupujete.

  • Stavba: Vstupní dveře
  • Interiér: Kávovary
  • Zahrada: Léto na terase

Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné

Stáhnout si svůj oblíbený časopis můžete i v elektronické podobě

  • Váš oblíbený časopis si můžete číst ihned a bez stahování
  • Jednoduše získáte okamžitý online přístup k aktuálním verzím nebo archivu
  • Vybrat si můžete jednotlivá vydání nebo předplatné
  • To vše za výhodnější cenu než ve stánku!