Dočtete se

Snad už ta hrozná vedra skončila. V nich se nedalo nic dělat. Co jsme zasadili, uschnulo. I kopat do země tvrdé jak kámen se nedalo. Tak tu máme zářijové číslo, které myslí už na další rok. Třeba tím, že hledáme rostliny, které by příští rok to sucho vydržely.

Září je měsíc, který nás zase uvrhne do kolotoče práce, škol a povinností. Ten čas letí. Začaly prázdniny a hned už zase končí. Než jsme se stačili rozkoukat a odpočinout, už je tu zase další školní rok a my začínáme přemýšlet nad dárky na Vánoce. Jak ten čas letí, si uvědomíme i v případě, když kupujeme dům či byt. Na první pohled krásná nabídka domu z roku 1998 se jeví jako novostavba. Jenže pak se stačí na ní podívat zblízka a člověku dojde, že ten čas, který kolem nás tak letěl, se kolem domu obtočil už dvacetkrát. A to je doba, za kterou sice stavební konstrukce nepodlehnou, ale spousta dalších věcí ano. Jsou to většinou zřizovací předměty a technická zařízení, jako jsou podlahy, kuchyňské linky, kotle, okna… Prostě všechno to, co po nějaké době náhle vypoví službu a je nutné je vyměnit. Nebo ještě fungují, ale neefektivně a je lepší je vyměnit. Třeba taková okna. Pamatujete si, jak se dělala ta první plastová? My jedny měli – jednokomorové s černou pěnou uvnitř. A když přišla parta chlapů, která vkládala okna do stavebního otvoru, z neznalosti je osadila vzhůru nohama. Proto i porevoluční domy musíme pečlivě měřit a zkoumat. Dvacet let je doba, která už je mezníkem v životnosti a my musíme rekonstruovat, opravovat, upravovat. A náš časopis se právě takovým domům tentokrát bude věnovat.

A nejen to. Podíváme se třeba do kuchyně. A tam si upečeme chleba, a kdo bude chtít k snídani něco jiného, tak si udělá toast, vafle, smoothie. Na všechno máme nápady na pořádný stroj, na nějakou dobrou pomůcku…

Jak jsme předeslali už na začátku, v našem časopisu se budeme věnovat i zahradě, která dostala tenhle rok pořádně na frak. Podíváme se na rostliny, které dokážou vydržet sucha. Na prérijní záhony, na trávy a trvalky, na principy jejich pěstování.

Stejně tak se v zářijovém čísle zaobíráme ploty. Těmi pevnými. Oplotit se? Pokud ano, tak čím? Udělat neprodyšnou stěnu nebo naopak co nejlehčí, aby zapadla do přírody?

Prostě jako vždy spousta zajímavého čtení. Tak se usaďte třeba s kávou a začtěte se.

  • Stavba: Rekonstrukce oken
  • Interiér: Rekonstrukce koupelen
  • Zahrada: Svislé zahrady

Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné

Stáhnout si svůj oblíbený časopis můžete i v elektronické podobě

  • Váš oblíbený časopis si můžete číst ihned a bez stahování
  • Jednoduše získáte okamžitý online přístup k aktuálním verzím nebo archivu
  • Vybrat si můžete jednotlivá vydání nebo předplatné
  • To vše za výhodnější cenu než ve stánku!