Dočtete se

Tráva už vytáhla první stvoly a vertikutátory se do ní zařízly. První slunce polechtalo stavební parcely a na ně s ohromným řevem najely stroje. Jaro je tady a začíná práce.

Nevíte, co s volným časem? Většina lidí, kteří staví nebo mají zahrádku také ne. Oni totiž moc volného času teď nemají. Právě nastalo to nejdůležitější období. Stavbu je třeba začít v době, kdy už nemrzne, aby se všechno stihlo. Zahrada zase potřebuje po zimě upravit, stromy postříkat, sazenice nechat vyklíčit. Kdo nemá zahrádku nebo nestaví, ten si jen ťuká na čelo. Ovšem „sytý hladovému nevěří“. Třeba s tou zahradou. Jen si přečtěte klasika Karla Čapka a jeho Zahradníkův rok. Poznáte, že se nic, ale opravdu nic nezměnilo ani za století.

Začínáme od střechy

Všem, i těm, kteří zrovna nestaví nebo nesází, ale náš časopis přináší jako každý měsíc spoustu zajímavého čtení. Třeba v té stavbě. Začali jsme od střechy. Jelikož ve střešních krytinách se objevily nějaké novinky, tak jsme je ve zvláštním článku probrali. Stejně tak u nás můžete narazit na článek o střešních oknech, což při čtení o střechách je téma více než logické. Jenže co vás zároveň napadne, když se řekne střechy? Co takhle fotovoltaická elektrárna? Střešní solární panely? To je hodně zajímavé téma, které je moderní, hodně žádané a také dost neprobádané. Tak jsme se snažili vám tuhle problematiku přiblížit sice odborně, ale ne tak, abyste tomu neporozuměli. Totéž můžeme říct i o článku o nuceném větrání. Jde problematiku, která se stále více dostává do popředí s požadavky na nízkoenergetické a pasivní domy. A protože tahle látka je také dost náročná, udělali jsme z toho dvoudílný seriál. V čísle čtyři je díl první.

Od umyvadel k narcisům

Ale zajímavých článků máme víc. Třeba umyvadla. Víte například, že dnes frčí umyvadla z pryskyřice? Jsou pevná, tvrdá a přitom se nerozbijí, když na ně něco spadne. Mohou být i průhledná, nepoškodí je chemie… A tenhle materiál je skvělý na to, aby se vytvarovaly nejmodernější tvary. Tak se inspirujte.

Nebo kuchyňští pomocníci. Podívali jsme se na zajímavé pomocníky do kuchyně, které jsou vám pomohou v mnoha případech. Ať to je rychlovarná konev s louhovacím programem, mlýnky na sůl a pepř až po užitečné kuchyňské minutky.

Na zahradě zase na nás vykouknou narcisky, v našem seriálu o bylinkách zavoní tymián a pro ty, kteří chtějí také nějakou zajímavou stavbu do zahrady, jsme tu připravili článek o gabionech. Ovšem ne jen gabionech, kde je uvnitř kámen. My se podíváme i na ty ostatní. Víte například, že do gabionů se mohou dát třeba i skleněné lahve nebo plechovky? Působí to opravdu netradičně.

Prostě je toho zase spousta. Samozřejmě, že nesmí chybět ani hromada krásných návštěv, v nichž bychom chtěli vypíchnout dům, který už stojí dost let. Konkrétně dvacet. Svého času byl i oceněný za svou zajímavou architekturu. Naše návštěva po dvaceti letech by vás mohla zaujmout hlavně proto, že majitelé a architekti tu píší, jak se v takovém domě těch dvacet let žilo, kde objevili chyby a v čem je dům naopak úžasný.

  • Stavba: Nucené větrání
  • Interiér: Funkcionalismus
  • Zahrada: Sekačky

Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné

Stáhnout si svůj oblíbený časopis můžete i v elektronické podobě

  • Váš oblíbený časopis si můžete číst ihned a bez stahování
  • Jednoduše získáte okamžitý online přístup k aktuálním verzím nebo archivu
  • Vybrat si můžete jednotlivá vydání nebo předplatné
  • To vše za výhodnější cenu než ve stánku!