Ikonická židle Louis Ghost od Philippa Starcka oslavila 10. výročí a společně s dalšími plastovými sourozenci pronikla i do konzervativních českých domácností.

Průhledná židle Louis Ghost, kterou navrhl designér Philippe Starck pro Kartell v roce 2002, se postupně stala ikonou nového stylu. Světově první polykarbonátová židle La Marie vznikla dva roky předtím, také podle návrhu Philippe Starcka. Barokní linie Louis Ghost, inspirované křesly z doby Ludvíka XV., se střetly s ultramoderním materiálem v překvapující a fascinující směsi nového a starožitného. Její výroba byla technologickou výzvou pro Kartell - vyrábí se odlitím do jediné formy. Přes pomíjivý vzhled je židle stabilní a robustní, nárazuvzdorná i odolná proti povětrnostním vlivům. Design nabitý charismatem a bohatý na estetický účinek, perfektně vyjadřující styl svého tvůrce ve střetu tvaroslovné ironie a průmyslové produkce.

Při prezentaci popsal Philippe Starck svůj nový projekt: „Vlastně židle Louis Ghost se navrhla sama. Je to „Ludvík něco“, duch, odraz, stín židle, kterou jsem nazval duch Ludvíka - Louis Ghost.“ Pokračuje: „Nejste si přesně jistí, co to je, ale všichni to poznávají jako něco známého. Je to zde, když to chcete vidět, ale můžete to nechat splynout, když chcete být diskrétní. Je to napůl mizící, dematerializované. Jako všechny produkty naší civilizace.“

Louis Ghost se stal nejen bestsellerem Kartellu, ale s počtem 1,5 milionu prodaných kusů také symbolem a nejprodávanější židlí na světě. Tato židle posvětila Kartell jako světového lídra ve výrobě „transparentního designového nábytku“ a estetický aspekt „transparentnosti“ začal být globálně akceptován tím, že odhaluje obrovskou funkčnost materiálu.

DALŠÍ TRENDY V NÁBYTKU, INTERIÉRECH A DESIGNU NAJDETE V ČASOPISE DŮM&ZAHRADA, ZE KTERÉHO POCHÁZÍ I TENTO ČLÁNEK. OBJEDNAT ČASOPIS SI MŮŽETE V TIŠTĚNÉ I ELEKTRONICKÉ PODOBĚ. VÍCE PODROBNOSTÍ NAJDETE ZDE.