Rozhodli jste se pořídit si domů psa? Proč ne! Vezměte ale na vědomí, že podobně jako s miminkem, i s jeho příchodem je nutné přizpůsobit domácnost.

Berme v úvahu, že pejsek nebude zavřený v kotci na zahradě, ale stane se právoplatným členem rodiny. Tudíž je nutné mu doma vytvořit jeho místo a už odmalička mu ukazovat mantinely, které nesmí překročit.

ŠtěněV momentě, kdy si domů přineseme štěně, počítáme s uklízením loužiček a možná už víme, že pejsek bude kousat. Pokud je to vaše první štěně, pak pravděpodobně bude pro vás překvapením, co takový malý nezbeda dokáže. Buďte připraveni, že nebude kousat vámi určené hračky, za které jste draze zaplatili, ale vybere si listy květin, sedací soupravu, koberec, koženku na dveřích ad.

Pro začátek se tedy snažte všechna lákadla odstranit. Je patrné, že se bez sedacího nábytku jen stěží obejdete, takže na prvních pár měsíců odkliďte alespoň dekorace a nezapomeňte na přívodní kabely. Schovejte je pod koberec, připevněte ke stropu nebo je zakryjte (krabicemi, menším nábytkem apod.). Sedací soupravu můžete ochránit dalším přehozem (počítejte s jeho újmou), kusové koberce odklidit. V momentě, kdy váš byt bude připomínat holobyt, je vše v pořádku a vy můžete malého predátora vpustit mezi sebe.

Psí postelUž odmalička by pes měl mít určeno místo, kde bude spát. Mělo by být méně frekventované, bez průvanu a přímého slunečního svitu. Ideální je roh nebo část místnosti, samostatná nika apod. Berme v úvahu, že pes je společenský tvor a chce být s lidmi, proto to nemá být uzavřený samostatný pokoj, ale místo, kde bude mít o dění v bytě přehled, ale zároveň nebude překážet. Sem mu připravte pelech, který zakoupíte ve zverimexu. Pořídit můžete plastové boxy, které vystelete dekou. Tato varianta je výhodná zejména pro štěňata, kdy deku můžete pohodlně prát, plast zároveň pejsek nemůže rozkousat, takže schránka vydrží déle. To nelze říci o látkových boxech, které psům chutnají a velmi rádi z nich molitan vykousávají. Nabízeny jsou také pelechy z proutí nebo ratanu, které v domácnosti díky přírodnímu materiálu působí přirozeně, štěňata materiál ale velmi rádi koušou. Je výhodnější proto takovou psí postel pořídit svému miláčkovi později.

Podlahová krytinaMezi nejvíce namáhané části bytu patří podlahové krytiny. Psí drápy, chlupy, které jsou během chvilky úplně všude, se stanou noční můrou většiny hospodyněk. Která krytina je tedy vhodná? Díky kvalitním technologiím si dokonce můžete vybírat. Jste-li příznivci dřevěných podlah, počítejte s tu a tam zadřeným drápkem, zvolíte-li variantu se zvukovou izolací, pak se nemusíte obávat slyšitelných psích kroků podobně jako u linolea, kterému navíc ostré drápy nevadí. Ideální je i dlažba, která se snadno udržuje a v kombinaci s podlahovým vytápěním může být příjemná v celém bytě. Na laminátových podlahovinách uslyšíte každičký krok svého miláčka a levné PVC se zase brzy zničí. U všech vyjmenovaných materiálů počítejte, že prach se bude soustřeďovat do rohů, kde bude vidět. Většině majitelů to vadí natolik, že začne stírat prach jednou nebo dvakrát denně. Řešení, i když alibistické, můžeme najít v kobercích. Nečistoty, ale i prach a srst se v materiálu ztratí a jediným způsobem, jak je vyčistit, je vysát je. V tomto případě je nutné pořídit si kvalitní vysavač s dostatečným sacím výkonem, existují i modely, které jsou určeny přímo do domácností se zvířaty. Vybaveny jsou rotačními kartáči a turbokartáči pro sběr chlupů, speciálními filtry zajišťujícími absorpci zápachů z prachového pytlíku apod.