V současnosti nejprodávanější vliesové tapety (nonwoven -- netkané) jsou sice dražší než papírové, ale v porovnání s nimi vykazují řadu výhod: mají stabilní rozměr, nevytahují se ani se nesmršťují, jsou pevné a netrhají se. Tvoří je převážně buničina a textilní vlákna, která jsou spojena pojivem. Jsou světlostálé, nehořlavé, omyvatelné, příjemné na dotek, zvukově a tepelně izolují, ale jsou propustné pro vodní páry. Jejich povrch může být hladký nebo se strukturou. Stěna pod tapetou nemusí být dokonale hladká, naopak vliesové tapety zarovnají drobné nerovnosti. Lepidlo se nanáší pouze na stěnu, válečkem nebo štětcem. Tapety se snadno odstraňují strhnutím za sucha.

Papír, vlies, vinyl

Nabídka papírových tapet je stále široká, jejich hlavní předností je nízká cena, a jsou tedy vhodné pro tapetování velkých ploch. Vinylové tapety se vyrábějí z umělé hmoty a celulózy. Jsou velmi odolné proti vlhkosti a otěru, proto se často používají v kuchyních i koupelnách. Lze je velmi snadno čistit, a to dokonce i kartáčkem a mýdlovým roztokem. Dobře izolují teplo. Podobně jako vliesové tapety překrývají drobné nerovnosti stěn.

Textilní tapety v minulosti zdobily interiéry bohatých obydlí, v současnosti se používají spíše výjimečně, hlavně při rekonstrukcích historických staveb. Alternativu představují moderní saténové tapety. Satén s plastickou ražbou vzoru tvoří vrchní vrstvu na spodní nosné části. Satén jako materiál se vyznačuje velkou odolností, barevnou stálostí, nesnadnou hořlavostí a jednoduchou údržbou. Jako každé tapety tepelně a zvukově izolují.

Vliesové tapety s výrazným vzorem se často aplikují pouze na jednu stěnu jako dominanta místnosti. Do interiérů se také vracejí fototapety, tedy tapety s digitálně natištěnou fotografií. Kromě množství oblíbených motivů, jako jsou například architektonické památky, přírodní zátiší, makro zvětšeniny, pop-artové motivy a podobně, nabízejí některé firmy výrobu fototapety z vlastní fotografie. Pro snadnější lepení se obvykle skládají z několika dílů.

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 7/13. OBJEDNAT SI JEJ MŮŽETE JAK V KLASICKÉ TIŠTĚNÉ PODOBĚ (VEŠKERÉ INFORMACE O PŘEDPLATNÉM NAJDETE ZDE), TAK I V ELEKTRONICKÉ PODOBĚ PRO VAŠE POČÍTAČE, TABLETY ČI MOBILNÍ TELEFONY.

Foto: NatyNaty, Flügger