Dříve to bylo jednodušší, žárovky se vybíraly v podstatě jen podle požadovaného příkonu, který býval uveden pro dané svítidlo, případně podle požadované intenzity osvětlení. Nyní najdeme na obalu různé údaje. Jako pomoc při výběru se u světelných zdrojů pro domácnosti udává tzv. ekvivalentní příkon, tedy jak silnou obyčejnou žárovku může LEDka, kompaktní zářivka nebo halogenová žárovka nahradit. V současnosti je již samozřejmostí, že všechny nové typy (i LED) se vyrábějí i ve vzhledu klasických žárovek (baněk) se závity E 27 i s miňonkovým (svíčkovým) závitem E 14 se světelnými toky cca od 400 do 600 lm, odpovídajícími přibližně klasickým žárovkám 40-60W.

ČTĚTE TAKÉ:

Výběr zdroje světla

Míra vyzařovaného světla se označuje jako světelný tok a udává se v lumenech (lm). Čím je číslo vyšší, tím větší světelný tok, tedy tím více světla. Barva světla (teplota chromatičnosti) se uvádí v kelvinech, vztah má i k svítivosti. Čím je světlo modřejší, je také intenzivnější, naopak čím menší barevná teplota, tím i menší světelný tok. Dalším kritériem je vyzařovací úhel, potřebujeme-li nasvětlit větší plochu, je třeba větší vyzařovací úhel a naopak. Pro práci je vhodnější bílé studené světlo (teplota chromatičnosti 3300 K až 5000 K), zdroj s tímto světlem i pocitově svítí více. Do obývacího pokoje nebo ložnice bude příjemnější teplé žluté světlo (teplota chromatičnosti méně než 3300 K). Index barevného podání (CRI, udává se v procentech) určuje, jak věrně se jeví barvy okolí a předmětů v tom kterém osvětlení. Sluneční světlo má CRI 100 %, obecně nemá cenu kupovat svítidla s CRI nižším než 80 %, nejnovější LED mají až 90 %.

Výhody halogenových žárovek a světelných diod

Halogenové žárovky poskytují příjemné světlo, které vypadá podobně jako světlo přirozené. Vyrábějí se jako stmívatelné, takže je možné volit buď jasné, nebo uklidňující světlo podle nálady. Životnost halogenových žárovek je až pětinásobná oproti klasickým žárovkám a světelný výkon je vyšší. CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 9/13. OBJEDNAT SI JEJ MŮŽETE JAK V KLASICKÉ TIŠTĚNÉ PODOBĚ (VEŠKERÉ INFORMACE O PŘEDPLATNÉM NAJDETE ZDE), TAK I V ELEKTRONICKÉ PODOBĚ PRO VAŠE POČÍTAČE, TABLETY ČI MOBILNÍ TELEFONY. Komu se zdají být kompaktní zářivky nebo světelné diody (LED) drahé, měl by si uvědomit, že jejich účinnost je přibližně 85 %. V závislosti na době svícení se investice do výměny za úsporné zdroje světla může vrátit do jednoho roku. A mají i další výhody: Jestliže klasická žárovka vydržela přibližně 1000 hodin, tak kompaktní zářivka (tzv. úsporka) až dvacetkrát a LED více než čtyřicetkrát více. Starší kompaktní zářivky byly větší, měly delší dobu náběhu a časté zapínání/vypínání zkracovalo jejich životnost. U nových typů již byly tyto problémy minimalizovány. V porovnání s LEDkami jsou levnější, ale jejich životnost je asi poloviční.

V poslední době se nabídka LED zdrojů významně rozšířila a ne všechny produkty vykazují perfektní kvalitu. Při nákupu je důležité zkontrolovat, zda jsou na obalu uvedeny všechny technické údaje: výkon, světelný tok, podání barev, teplota chromatičnosti, vyzařovací úhel, počet spínacích cyklů, druh patice atd.

Titulní foto: Verbatim