Když se řekne „ztracené bednění“, většina lidí seznámených se stavební praxí si představí na prvním místě systémy využívající štěpkocementové bednicí desky. Tento stavební princip je ideální především pro domy s velmi malou energetickou náročností. Stěny a stropy se betonují do předem připraveného bednění ze štěpkocementových desek, které se po vytvrdnutí betonu stávají trvalou součástí svislých i vodorovných konstrukcí. Výchozí surovinou pro výrobu desek je dřevěná štěpka ve směsi s cementem a vodním sklem. Vodní sklo zajišťuje odolnost desek proti vlhkosti, plísním a hlodavcům.

Potřebnou pevnost a soudržnost dává deskám cement. Po naplnění do forem se směs stlačuje vysokým tlakem a vzniká velmi pevný konstrukční materiál. Desky jsou velmi dobře opracovatelné, lze je snadno řezat, vrtat, frézovat a spojovat šroubováním nebo sbíjet hřebíky. Velmi dobře pohlcují a tlumí hluk. Jsou hygienicky naprosto nezávadné. Díky poréznímu povrchu se dobře pojí s omítkou i betonem. Jejich další velkou předností je výborná požární odolnost. Technologie výstavby pomocí ztraceného bednění z štěpkocementových desek dovoluje v podstatě libovolné prostorové ztvárnění budov. Problémem nejsou členité půdorysy (oblouky, zalomení a jiné komplikované tvary), ale balkon, lodžie a další náročnější detaily stavby.

Postup stavby

Pomocí speciálních spon se na základovou desku sestaví dvě řady desek proti sobě. Deska, která tvoří vnější obvod, je již z výroby opatřena silnou vrstvou tepelné izolace. Díky tomu, že je tepelná izolace obvodových stěn průběžná, nevznikají ve stěnách žádné tepelné mosty. Stěna se smontuje až pod strop, ocelové stěnové výztuhy zajišťují její rovinnost. Zbylý prostor mezi deskou a izolací se vylívá betonem, jehož funkce je především statická a současně tepelně akumulační. Výsledná tloušťka obvodové stěny se pohybuje v rozmezí 320 až 420 mm, tloušťka tepelné izolace pak od 100 do 200 mm, na přání je možné realizovat i stěny silnější.

Stropní panely se přibíjejí v úrovni zakončení stěn a jejich konce se pro překlenutí daného rozpětí místnosti osazují na jednoduchou soustavu podepření. Do mezery mezi panely se vkládá prostorová výztuž. Provádění stropů je jednoduché a rychlé. Protože desky jsou lehce opracovatelné, snadno se na ně mimo jiné upevňují šrouby osvětlovacího tělesa. Stropy také vynikají vysokou zvukovou pohltivostí. Betonování celého patra se provádí najednou, nejlépe čerpadlem na beton, což značně zkracuje dobu výstavby. Výsledkem je mimořádně mechanicky odolná stavba s vynikajícími tepelně akumulačními a tepelně izolačními vlastnostmi. Stavba díky vysoké plošné hmotnosti stěn také výborně chrání před hlukem.

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 4/14. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: send@send.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 225 985 225

Titulní foto: Velox-Werk