Anketu letos pořádal časopis DŮM&ZAHRADA a jeho vydavatel, společnost Sanoma Media CZ, a. s. Nominace proběhla stejně jako v přechozích ročnících - z desítek nominovaných domů, které naleznete ve speciálu DŮM&ZAHRADA - TOP DOMY 2014, v prvním kole vybrala odborná porota 20 finalistů - pět z každé ze čtyř velikostních kategorií. Z nich pak porota ve druhém kole vybrala čtyři domy poctěné titulem TOP DŮM pro příslušnou velikostní kategorii.

Vy, čtenáři, jste rovněž ve druhém kole hlasování, které proběhlo na stránkách www.dumazahrada.cz, vybrali své čtyři vítěze, kteří získali titul TOP DŮM v jednotlivé velikostní kategorii podle čtenářů.

V minulém ročníku bylo výrazné zastoupení menších domů, proto jsme uvažovali o další úpravě velikostních kategorií, nakonec jsme se rozhodli pro stejný model jako v loňském roce. A ukázalo se, že šlo o správné rozhodnutí. Zatímco v minulém roce nebylo zastoupení velkých domů příliš silné, v letošním ročníku bylo naopak nad očekávání hojné. Že by náznaky oživení českého stavebnictví?! Snad ano… Každopádně, velikostní kategorie byly následující:

  • Domy s podlahovou plochou do 100 m²
  • Domy s podlahovou plochou do 130 m²
  • Domy s podlahovou plochou do 180 m²
  • Domy s podlahovou plochou nad 180 m²

Napříč všemi velikostními kategoriemi pak porota, stejně jako v loňském roce, vybrala čtyři domy poctěné speciálními tituly, a to tituly:

  • Mimořádně dostupný dům
  • Tradice českých stavenišť Domu a zahrady
  • Budoucnost obnovitelných zdrojů
  • Pasivní dům

Oceněny byly projekty typové i individuální, převažuje první skupina, což dokládá, že stavebníci jednak mají o typové projekty zájem, jednak jejich kvalita rok od roku roste. Navíc stavební společnosti jsou připravené reagovat na individuální požadavky stavebníků, takže se dá říci, že každý, byť typový, projekt je vlastně originálem. Jsme rádi, že vám i letos můžeme představit to nejlepší ze současné produkce. Všem hlasujícím děkujeme a vítězům gratulujeme. Uvidíme se zase za rok, při třináctém ročníku prestižní ankety TOP DOMY 2015.

Odborná porota:

  • Petr Zavadil, Publisher vydavatelství Sanoma Media Praha
  • Ing. arch. Ondřej Krejčí, šéfredaktor časopisu DŮM&ZAHRADA
  • Milena Štědronská, HeadofHome Deco Team
  • Ing. arch. Jan Rampich, architekt, publicista
  • Ing. arch. Dušan Řezáč, architekt, majitel Modulora
  • Ing. arch. Jitka Paroubková, Fakulta stavební ČVUT

Domy s podlahovou plochou do 100 m²

podle veřejnosti

Uno II, Canaba, a. s.

  • Dispozice 4+1
  • Zastavěná plocha 55,0 m²
  • Podlahová plocha 100,0 m²

UNO I a UNO II jsou dalšími domy, v jejichž případě společnost CANABA výrazně inovovala původní úspěšný typ. Oba domy nabízí za bezkonkurenční cenu téměř sto čtverečních metrů užitné plochy v dispozici 4+1. Praktické řešení vnitřního prostoru je ideální pro pohodlný život až čtyřčlenné rodiny. Promyšlené dispoziční řešení domu umožňuje desítky změn a úprav, vnitřní i vnější podoba domu je zcela na fantazii investora. Nadčasová, moderní, ale klasická architektura se hodí do měst i na venkov, včetně chráněných krajinných oblastí. Vnější vzhled domu lze měnit nejen barvou fasády, ale stavbu je možné případně doplnit také balkonem, okenicemi, obkladem z lícových cihel a podobně. Objednat si lze rovněž stylové kryté parkovací stání nebo praktickou garáž.

podle poroty

Bungalow 70, G Servis, s. r. o.

  • Dispozice 3+1
  • Zastavěná plocha 102,0 m²
  • Podlahová plocha 72,0 m²

Nevelký pohledný domek pod valbovou střechou, koncipovaný do nízké okolní zástavby a koncepčně řešený pro nepočetnou rodinu. Bungalov v půdorysném tvaru písmene L má nekomplikovanou úspornou dispozici a jeho střízlivou architekturu zásadně určují tvar střechy a okna orientovaná do zahrady. Do všech částí tohoto domu je pohodlný přístup, žádné schody, vše v jedné výškové úrovni, jediný krok stačí udělat na terasu a do přírody… V domku se soustředí všechny známé přednosti bydlení v jednom podlaží. Je navržen v tradiční technologii zdění a jeho konstrukce dává předpoklad rychlé a jednoduché výstavby.

Domy s podlahovou plochou do 130 m²

podle veřejnosti

Pallas 115, Atrium, s. r. o.

  • Dispozice 5+1
  • Zastavěná plocha 141,0 m²
  • Podlahová plocha 119,89 m²

Netradičně pojatý bungalov, který využívá zajímavé hry s nestejně vysokým prostorem, krytými pultovými a plochými střechami. Výrazná kompozice domu Pallas 115 je umocněna volbou tří fasádních materiálů (dřevo, omítka, vláknocementové desky). Dům poskytne pohodlné bydlení tří až čtyřčlenné rodině, která se může těšit z velkého obývacího pokoje s jídelním a kuchyňským koutem a tří ložnic. Samozřejmostí je koupelna, oddělené WC a technická místnost. Jídelní kout je osvětlen střešním oknem, chodba mezi ložnicemi pak střešním světlovodem.

podle poroty

Leontýnka, ing. Karel Peterka - Thermo Plus

  • Dispozice 5+1
  • Zastavěná plocha 114,9 m²
  • Podlahová plocha 126,15 m²

Leontýnka je přízemní rodinný dům s využitým podkrovím se sedlovou střechou o sklonu 42˚. Dům není podsklepen. Součástí domu může být přistavěný přístřešek pro auto s místností pro uložení jízdních kol a zahradního nářadí s plochou střechou, alternativně garáž. V přízemí je vstupní zádveří, hala se schodištěm do podkroví, kuchyň + obývací pokoj, pracovna (pokoj pro hosty), místnost na domácí práce a WC + sprcha. Z obývacího pokoje a pracovny je vstup na terasu. V podkroví je ložnice, dva pokoje, šatna a lázeň s WC a infrasaunou. Dům je možné umístit na rovinatém nebo mírně svažitém pozemku. Předpokládá se orientace hlavního hřebene domu ve směru jihovýchod - severozápad. Dům je vhodné orientovat na parcele tak, aby hřeben střechy byl rovnoběžný s osou přístupové komunikace.

Domy s podlahovou plochou do 180 m²

podle poroty

Inspirace 02, Haas Fertigbau Chanovice, s. r. o.

  • Dispozice 5+1
  • Zastavěná plocha 205,63 m²
  • Podlahová plocha 169,22 m²

Koncepce domu je založena na kontrastu dvou vzájemně propojených jednopodlažních kubických hmot, který je navíc umocněn použitím rozdílných materiálů na fasádě objektu. Hmotové řešení se promítá rovněž i do funkčního a prostorového uspořádání vnitřních prostorů. Vyšší hmota vymezuje společenskou část domu, jíž dominuje obytný prostor charakteristický svojí otevřeností jak ve vztahu k exteriéru, tak i k interiéru domu. V této části domu se v návaznosti na obývací prostor nachází kuchyně s jídelnou, technické zázemí a vstupní prostory. Vstupní hala tvoří styčný bod mezi společenskou a intimní zónou s ložnicemi, koupelnami a pracovnou, nacházejícími se v nižší hmotě domu. Rozměrné prosklení ve všech obytných místnostech umožňuje přímý kontakt se zahradou a terasou. Vertikální posuvné slunolamy zabezpečují ochranu před přesluněním a současně podporují myšlenku intimity.

podle veřejnosti

Individuální řešení Slaný, Program Porotherm dům

  • Dispozice 5+kk, 2+kk, dvojgaráž
  • Zastavěná plocha 236,0 m²
  • Podlahová plocha 177,8 m²

Soutěžní přehlídka Brick Award, organizovaná společností Wienerberger, nese podtitul Cihla ve 21. století. Individuálně řešený rodinný dům autorů ing. arch. Martina Beránka a ing. arch. Jana Švestky je jednou z oceněných staveb v rámci ročníku 2012 - 2013 a skutečně může sloužit jako ukázka současných možností užití tradiční technologie zdění. Dům je dvougenerační, přízemí bylo navrženo pro čtyřčlennou rodinu, druhé nadzemní podlaží je určeno rodičům investorů. Tvar domu vychází z možností pozemku a lokality, nachází se uprostřed budoucí zástavby. Autoři projektu volili formu objektu na sever a východ spíše uzavřeného, dům s terasami a obytnými místnostmi je naopak maximálně otevřen do zahrady, orientované jihozápadně. Všechny obytné prostory mají velkorysé parametry. Mezi pravou a levou částí domu se nachází nadstandardně prosklený prostor, vytvářející separátní odpočinkové místo v rámci prodlouženého obývacího pokoje.

Velká redakční návštěva tohoto domu již v příštím čísle!

Domy s podlahovou plochou nad 180 m²

podle poroty

Exklusive FM 104-158 B, DFH Haus CZ, s. r. o.

  • Dispozice 5+1
  • Zastavěná plocha 150,0 m²
  • Podlahová plocha 229,0 m²

Spojení umění a řemesla s průmyslovou výrobou dalo ve třicátých letech minulého století vzniknout obdivovanému stylu školy Bauhaus. Dnes spojení schopností firmy OKAL s tradicí a kvalitami stylu Bauhaus dostává do úplně nových dimenzí celý obor montovaných dřevostaveb v celoevropském měřítku! Přestože je tento dům dnes pevnou součástí firemní nabídky typových staveb, zrodil se jako ryze individuální zakázka. Byl situován v poměrně prudkém svahu, pod částí objektu dřevostavby klasicky vystavěný suterén tedy poskytl prostor pro dvě garáže a nezbytné technické prostory. Další dvě podlaží už vznikla pomocí sendvičových panelů na bázi dřeva. Klasická dřevěná rámová konstrukce obvodových stěn splňuje nejpřísnější parametry tepelně izolační i zvukové.

podle veřejnosti

Individuální projekt, Stings 96, s. r. o.

  • Místností pobytových 7
  • Zastavěná plocha 200,0 m²
  • Podlahová plocha 346,0 m²

Dům, jehož projekt vznikl v ateliéru Podlipný Sladký architekti, s. r. o., má jednoduché moderní členění. Hlavní podlouhlá hmota domu tvoří dojem horizontality, která je ještě podpořena výrazným vykonzolováním střechy a materiálovým řešením fasády. Uliční fasáda je dvoupodlažní a jejím výrazným prvkem je zapuštěný vstup do domu, podepřený ocelovým sloupem. Zahradní fasáda je třípodlažní a výraznějším prosklením se obrací směrem k panoramatickému výhledu. Typickým prvkem domu jsou dřevěné terasy, které se otevírají do zahrady. Terasa v suterénu navazuje na wellness, částečně zastřešená terasa v 1. NP, která plynule navazuje na hlavní obytné prostory, „levituje“ nad terénem a je podepřena šikmými sloupy. Terasa ve 2. NP navazuje na rodičovskou ložnici. Objekt je jednoduše materiálově řešen. Vstupní podlaží s polosuterénem je obloženo červenými cihelnými pásky v kombinaci s tmavými meziokenními panely. 2. NP je pak odlehčeno světlou stěrkovou omítkou od úrovně parapetu oken až pod střešní římsu. Dům je doplněn lehkými ocelovými prvky - konstrukce pergoly, sloup u vstupu, krycí plech venkovních rolet.

Zvláštní ocenění napříč všemi kategoriemi

Odborná porota ocenila čtyři domy zvláštními cenami. Vybírala přitom ze všech nominovaných domů. Uděleny byly čtyři ceny v těchto kategoriích:

Mimořádně dostupný dům

Cena pro dům relativně levný, ale zachovávající si veškeré atributy kvalitního bydlení

Kubis 631, RD Rýmařov, s. r. o.

  • Dispozice 4+kk, eventuálně 5+kk
  • Zastavěná plocha 63,0 m²
  • Podlahová plocha 101,9 m²

Nový typový dům Kubis 631 je označovaný samotným dodavatelem jako revoluční novinka! V čem je tedy tento dům revoluční? „Již to nejsou jen pouhé čtyři stěny, ale společník, který se stará o vaše zdraví, pohodlí, a to vše za výbornou cenu,“ citujeme z firemních materiálů provázejících zrod vzpomínaného domu. Jde tu jednoznačně o sympatie - už na první pohled dům zaujme svěží architekturou a velmi účelným dispozičním řešením. Na pohled druhý, a určitě nejvýznamnější, je vidět dokonalé vybavení, dávající skutečný obsah pojmu dodávka na klíč. Použitým technologiím dominuje systém řízení vytápění i větrání Siemens Synco Living. Ten umožňuje efektivně nakládat s vloženými energiemi a dostává využívání elektřiny do úplně jiných nákladových rozměrů. Topit elektřinou prostě v tomto domě znamená vysoce úsporné počínání při zachování všech výhod, které elegance tohoto řešení přináší. Výsledkem je navíc špičkový systém automatizace domácnosti, samostatná regulace teploty ve všech místnostech, promyšlený ventilační mechanismus měnící jen nezbytné množství čerstvého vzduchu podle instrukcí čidla reagujícího na přítomnost oxidu uhelnatého.

Tradice českých stavenišť Domu a zahrady

Cena za architektonicky vydařený dům, který vychází z tradic tuzemského stavebnictví a rozvíjí je v kontextu současné architektury

Tereza 2, Precis - M. Pavelka

  • Dispozice 4+kk
  • Zastavěná plocha 136 + 33 m²
  • Podlahová plocha 113,5 + 30,3 m²

Společnost Precis - Martin Pavelka představuje druhou variantu svého oblíbeného rodinného domu Tereza. Moderní bezbariérový bungalov střední velikostní kategorie získal moderní jednoduché tvary, které léty nebudou ztrácet na atraktivitě. Sedlová střecha bez přesahů sleduje trend soudobé architektury, fasádní obklad skvěle doplňuje elegantní bílou barvu omítky. Dům Tereza 2 je dispozičně podobně řešený jako stejnojmenný vzor, jako bonus ale přidává obestavěnou garáž s praktickým skladem. Dispozice je řešena s ohledem na maximální využití prostoru pro obytnou část domu. Centrum domu tvoří velký obývací pokoj s jídelním a kuchyňským koutem. Dům obsahuje také dvě velké ložnice (17,1 m²) a jeden menší pokoj. Celková zastavěná plocha je 136 + 33 m², dům po úpravách architektem je možné libovolně orientovat s ohledem na konkrétní stavební pozemek. Možná je rovněž varianta s klasickým přesahem střechy bez přiznaných atik, varianta s krytým garážovým stáním, eventuálně bez garáže.

Budoucnost obnovitelných zdrojů

Cena pro vydařenou dřevostavbu

MS 23 Ekonomy, MS Haus, s. r. o.

  • Dispozice 4+kk
  • Zastavěná plocha 106,0 m²
  • Podlahová plocha 128,0 m²

Rodinný dům MS 23 Ekonomy je navržen jako moderní rodinný dům s plochou střechou, který splňuje požadavky na dnešní styl života. K domu je připojeno jedno kryté stání pro parkování vozidla. Obývací část tvořená spojeným obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní je plně propojena se zahradou nejen okny, ale i možností průchodu na krytou terasu. Ačkoliv dům není koncipovaný jako dvougenerační, splňuje však požadavek na bydlení například rodičů v přízemní části s veškerým zázemím, koupelnou a WC. Druhé patro pak může sloužit pro bydlení dětí, kterým vznikne samostatný prostor se dvěma pokoji s vlastní komorou, koupelnou a WC. Z druhého podlaží je pak zpřístupněna terasa nad obývací částí domu. Máte-li tedy rádi moderní domy, je dům MS 23 Ekonomy přesně domem pro vás.

Pasivní dům

Cena pro vydařený dům, který umožňuje řešení v pasivním standardu

Picasso, G Servis CZ, s. r. o.

  • Dispozice 5+kk
  • Zastavěná plocha 132,1 m²
  • Podlahová plocha 152,3 m², navíc garáž 18 m²

Dům s typovým označením Picasso vyhlíží poměrně nenápadně, ale už skutečnost, že posloužil jako výchozí model k vůbec prvnímu českému typovému projektu rodinného domu v pasivním energetickém standardu - GS Pasiv 1 - vypovídá o kvalitách této koncepce. Zvláště cenné je dispoziční řešení domu, všechny obytné místnosti jsou orientované vstříc slunečním paprskům. Svými vnitřními prostory dům Picasso uspokojí nároky na komfortní bydlení až šestičlenné rodiny. Obytné podkroví slouží jako klidová noční část domu, denní, společenská zóna se nachází v přízemí objektu.