Čeští studenti se dostali do finále vůbec poprvé a spolu s univerzitním týmem z Vídně představovali v roce 2013 jediné dva evropské zástupce v soutěži.

V soutěži, kterou vypisuje americké ministerstvo energetiky, soupeří univerzitní týmy z celého světa v návrhu a stavbě energeticky soběstačného solárního domu. Studenti projekt sami řídí, zajišťují jeho financování, stavbu navrhují a nakonec ji vlastními silami staví. Stavby, které vznikají na půdě univerzit, jsou na finální přehlídku převezeny za oceán.

AIR House

Koncept českého týmu s označením „AIR House“ je navržen pro 1-2člennou domácnost s osobami v mladším produktivním věku (20-35 let). Reaguje tak na současný demografický vývoj v České republice, kdy je každá čtvrtá domácnost domácností jednotlivce. Koncept se nechá aplikovat i na bydlení pro seniory nebo přechodné bydlení při živelních katastrofách.

AIR House představuje přízemní kompaktní hmotu kvádru skládající se ze dvou vůči sobě kontrastních částí, dřevěného boxu a lehké membránové konstrukce. Dřevěný box obsahuje veškeré technologie potřebné pro provoz domu, hygienické zázemí a navíc je v něm umístěn spací kout -- nika pro manželské lůžko. Jeho dispozice je velmi kompaktní a úsporná, rozměry jsou zvoleny tak, aby se vešel do jednoho přepravního kontejneru. Membrána, kterou si lze představit jako nafukovací matraci, obepíná celý obývací prostor s jídelnou a kuchyňskou linkou. Jeho maximální prosklení v podélném směru vytváří velkorysý zarámovaný výhled do exteriéru. Po celém obvodě probíhá kolem fasády pochozí vykonzolovaná terasa z pororoštu levitujícím nad terénem.

Jako každá soutěž má i tato svá pravidla a hodnocení. Jednou z nejtěžších soutěžních disciplín, kterých je celkem deset stejně jako v atletickém desetiboji, je energetická bilance. Plný počet bodů získá dům, který vyprodukuje alespoň tolik elektrické energie, kolik sám spotřebuje. Dále se soutěží například v kategoriích Architektura, Atraktivita pro trh, Cenová dostupnost, Komfort vnitřního prostředí nebo Energetická bilance.

Technologický experiment

Soutěžní domy reprezentují nejmodernější současnou architekturu, efektivní technologie a trendy zdravého bydlení. AIR House je energeticky efektivní dům navržený z kvalitních materiálů šetrných k přírodě. Flexibilní koncept umožňuje prostor přizpůsobit nejrůznějším činnostem uživatelů a inteligentní plášť jejich momentálním požadavkům na vnitřní komfort.

Hlavní nosnou konstrukci tvoří masivní dřevěné panely v kombinaci s lepenými dřevěnými vazníky. Dřevěný box je opláštěn prkny z českého modřínu, hlavní obytný prostor zastřešují polštáře z ETFE fólie, která funguje jako „architektonická kůže“ domu. Tenkovrstvé fotovoltaické články jsou integrovány přímo ve střešních polštářích, reflexní potisk membrány zajišťuje stínění obytného prostoru. Výběr konstrukčního systému i jednotlivých použitých materiálů je proveden s ohledem na jejich energetickou nenáročnost, obnovitelnost a recyklovatelnost.

Celková užitná plocha domu činí 56 m², obestavěný prostor 195 m³.

Autor: Tým ČVUT složený převážně ze studentů Ústavu navrhování II Fakulty architektury, v úzké spolupráci s Fakultou stavební. Na projektu se dále podílí Fakulta dopravní, Fakulta elektrotechnická, Fakulta strojní a studenti z VŠUP.

Text: Ing. arch. Dušan Řezáč Foto: cyrany.com

TENTO TEXT JSTE MĚLI MOŽNOST PŘEČÍST SI V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA Č. 7/2012.