Zdi a ploty mají obecně několik funkcí, například jednoznačně určují hranice soukromého pozemku. Do určité míry plní i funkci bezpečnostní, ale je známo, že naprostá většina mechanických překážek je pro zloděje překonatelná. Větší význam má oplocení jako ochrana před proniknutím směrem ven, a to hlavně pro rodiny s malými dětmi nebo domácími zvířaty.

Oplocení se často realizuje jako jedna z posledních věcí při stavbě domu. Je třeba mít na paměti, že někde může být vzhled oplocení stanoven v místních regulativech. Je logické, že na podobu plotu má značný vliv jeho délka a finanční možnosti stavebníka. Požadavkem, který hraje stále větší roli, je minimální, ideálně žádná údržba. Jak a čím je tedy možné pozemek ohradit?

Trvanlivý beton, cihla a kámen

Betonové tvarovky splňují většinu požadavků na ideální plot a patří v poslední době k nejrozšířenějším. Betonové tvárnice nabízejí velmi vysoké užitné vlastnosti: dobrou pevnost, odolnost vůči povětrnostním vlivům (mrazuvzdornost) a dlouhou životnost za příznivé ceny. Nicméně stavba plotů nebo zdí z betonových tvarovek vyžaduje založení do nezámrzné hloubky (je závislá na klimatických podmínkách daného regionu, ale min. 800 mm pod úrovní terénu). Vlastní stavba zídky nebo plotové konstrukce je jednoduchá. Konstrukce se armuje a tvarovky se lepí flexibilním lepidlem. Existují také betonové plotové systémy se suchou výstavbou -- bez použití malt, lepidel a armování.

Cihlové nebo kamenné zídky jsou také v podstatě bezúdržbové, v porovnání s betonovými jsou vyšší náklady a poněkud pracnější výstavba (prvky jsou menší, kameny nejsou stejné velikosti). Ať už jsou zídky z betonových tvárnic, cihel, nebo betonu, často je doplňuje vrchní část z jiného, méně kompaktního materiálu. Dříve běžné dřevo nebo kov (železo) jsou v poslední době nahrazovány jinými materiály, které nevyžadují údržbu - pravidelné natírání.

Další materiály, jako jsou moderní kompozity nebo kámen v gabionových zdech, najdete v čísle 5/14 časopisu DŮM&ZAHRADA. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: send@send.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 225 985 225