Dnes už plánování rozvodů elektřiny není jen o počtu zásuvek, světel, vypínačů a jejich rozmístění. Na řešení elektroinstalace navazují další oblasti, jako je zabezpečení, ovládání stínicí techniky, garážových vrat, příjezdové brány, regulace vytápění, sledování a vývoj spotřeby energií a vše, co souvisí s ovládáním, automatizací a kontrolou různých elektrospotřebičů a zařízení. Samozřejmě, že z toho nemusíme dělat žádnou vědu a vystačíme si i s klasickými vypínači a manuálním ovládáním, tak jak to známe doposud. Ale je to podobné, jako bychom si do nové domácnosti pořídili zastaralý spotřebič, který kromě omezených funkcí neumí šetřit energie. Jaký typ elektroinstalací máme na výběr?

Klasika

Můžeme zvolit klasickou, jak ji známe (jističe, chrániče), s doplněním elektronických relé do rozvaděče nebo do instalační krabice pod tlačítko nebo vypínač. Na trhu je široká škála těchto přístrojů, od stmívacích a spínacích relé, spínacích hodin, podlahových a pokojových termostatů, relé proti zatopení, alarmu, pohybových čidel a detektorů, kouřového detektoru (který je dle vyhlášky č. 23/2008 Sb. o technických podmínkách požární ochrany staveb v novostavbách povinnou součástí), a mnoho dalších přístrojů dle potřeby. Základní elektroinstalace také bývá často doplněna o samostatné dílčí systémy pro ovládání stínicí techniky, příjezdové brány, zabezpečení domu, vytápění aj.

Bezdrátový systém

Díky flexibilitě a přizpůsobivosti bezdrátového ovládání (radiofrekvenční systém, zkráceně RF) je možné i stávající elektroinstalaci významně povýšit na komfortní a efektní řešení. Snadno a bez bourání dosáhnete dokonce některých výhod, které nabízí centralizované systémy řízení budov. Jednotlivé bezdrátové prvky lze ovládat centralizovaně, pomocí jedné ovládací RF jednotky (neplatí pro bezdrátové ovládání všeobecně, nabízejí pouze někteří výrobci). V kombinaci s bezdrátovými termohlavicemi můžete díky chytré regulaci vytápění dosáhnout až 30% úspor energií. Kromě stmívání světel, je možné též využít úsporných led žárovek či pásků a nastavit požadovanou teplotu světla - např. bílé denní osvětlení (při chmurném počasí, nedostatku světla v místnosti), teplé večerní osvětlení (sledování TV, poslech hudby, relax aj.), a další efekty s barevnými LED pásky, např. ať už na noční osvětlení dětského pokoje, či osvětlení akvária. K tomu můžete využít i tlačítko v designu plochého vypínače, který přilepíte na stěnu, nábytek, skleněné dveře apod.

Tento typ elektroinstalace je ideální pro přestavby, rekonstrukce, ale mnohdy je také vhodným řešením chybějícího vypínače, či zásuvky při přesunu nábytku či změně funkce místnosti. Lze jej také využít v kombinaci se sběrnicovým systémem. V tomto případě je třeba mít oba systémy od jednoho výrobce a ověřit si, zda kompatibilitu obou systémů nabízí.

Možnosti bezdrátového řešení

  • Spínání a stmívání světel (úsporných žárovek, LED světel, LED pásků)
  • Ovládání stínicí techniky (venkovní a meziokenní žaluzie, rolety, markýzy)
  • Ovládání garážových vrat, příjezdové brány a jiných zařízení či spotřebičů
  • Spínání spotřebičů v kombinaci s použitými detektory
  • Reakce na pohyb osob, otevření dveří nebo okna
  • Regulace osvětlení a vytápění (úspora energií)
  • Způsoby ovládání: vypínač do instalační krabice, plochý vypínač, klíčenka, dálkový ovladač, dotyková jednotka

Kroky k úspěšné instalaci bezdrátového řešení:

  • Instalaci může provést elektroinstalační firma nebo i samotný uživatel se znalostí elektrotechniky.
  • Aktory (přijímače) a ovladače (vysílače) umísťujeme ideálně na přímou viditelnost, při umístění přes zeď nebo strop se dosah snižuje podle druhu materiálu (zjistíme v tabulkách úbytků materiálu přes sklo, dřevo, cihlu, beton, železo aj.).
  • Dosah signálu může být až 200 m na volném prostranství (neplatí všeobecně, dle nabídky výrobců). S využitím opakovače signálu „repeater“ lze signál prodloužit a překonat náročné překážky (silné stěny, železobetonový strop, ocelová hala aj.).
  • Je třeba dodržovat pravidla pro vhodné umístění - vysílače a přijímače neinstalujeme tak, aby komunikace prvků probíhala podélně přes zeď. Dochází tak k umělému snižování dosahu.
  • Prvky lze instalovat např. pod kryt svítidla, do instalační krabice i pod stávající vypínač, do podhledů nebo také do samotného rozvaděče (prvky v provedení na DIN lištu).
  • Jednoduchým řešením je také bezdrátová zásuvka zapojená do stávající zásuvky, do níž zapojíme spotřebiče / zařízení, které chceme dálkově ovládat.
  • Další pravidla v RF instalaci nejsou, výhodou je variabilita a přizpůsobivost. Je však třeba dát pozor na výběr dodavatele bezdrátového systému, který garantuje kvalitu prvků a potřebný radiofrekvenční dosah.

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 6/14. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: send@send.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 225 985 225