Zvláště mezi mladými lidmi přibývá těch, kteří si chtějí vybavit pokoj, byt nebo dům nekonvenčně. Dominantou jejich interiérů se stále častěji stávají kousky průmyslového designu minulých let – kovové skříňky, industriální lampy, originální doplňky. Nejzajímavější bývá kontrast moderního prostředí s těmito téměř historickými prvky. Ale i ti, kteří nemají rádi použité věci, si přijdou na své. Moderní producenti nábytku a doplňků často sahají pro inspiraci do tohoto stylu.

Proč je industriální design v poslední době tak oblíbený?

„Jedná se o archetypální kusy. Jde o předměty, které byly vyrobeny jen za účelem své funkce, a tomu je podřízen i vzhled. Jinými slovy, neexistuje jednodušší forma. Z židle z továrny nebo ze světla už nelze ubrat více materiálu. Jde prostě o kusy bez jakéhokoli dekoru, příkras, nebo kudrlinek, a naopak s určitou surovostí a právě industriálním vzhledem. V jednoduchosti těchto kousků a jejich kontrastu s moderním interiérem je krása, a to se lidem líbí,“ vysvětluje Jiří Mrázek z Nanovo (internetový obchod zaměřený na vyhledávání, renovaci a prodej kvalitního designu z 60., 70. a 80. let).

Odkud přišla inspirace?

„V momentě, kdy se lidé začali do opuštěných továren či jiných industriálních prostor stěhovat kvůli levnějšímu nájmu nebo dostupnosti bydlení, začali si prostory přizpůsobovat. Bylo to v době, kdy pro ně byla industrializace dostatečně vzdálená a místo toho, aby jim továrna přišla pro bydlení nevhodná, objevili v ní eleganci a styl. Z mého pohledu se něco podobného událo na několika místech zároveň, ale jmenujme třeba Brooklyn v New Yorku. Dnes je industriální prostorné bydlení jedním z nejžádanějších, a tak i tento nábytek a bytové doplňky,“ popisuje Adam Karásek z Nanovo.

Jaká jsou pravidla pro kombinaci industriálního designu a moderního interiéru?

„Vkusná kombinace průmyslového retro designu a moderního interiéru je především o jednoduchosti. Hlavní roli většinou hrají barvy bílá, šedivá, hnědá a černá a materiály dřevo, kůže a kov s prvky skla. Kombinace těchto barev a materiálů působí dobře snad ve všech případech. Dominantou místnosti pak může být klidně švédská bedna nebo retro kino sedačka. Ale jedno je hlavní, zařiďte a přizpůsobte si vše tak, aby se vám doma dobře žilo a bydlelo,“ říká Jiří Mrázek z Nanovo.

Text: Monika Smekalová * Tento článek najdete v čísle 7/2014 časopisu DŮM&ZAHRADA i s dalšími fotografiemi pro vaši inspiraci. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: send@send.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 225 985 225. *