Mezi nejběžnější regulační prostředky patří termostatické hlavice na otopných tělesech. Termostatické hlavice obsahují náplň, která se vlivem teploty v místnosti roztahuje a tím se zavírá nebo otevírá ventil, který takto řídí množství topné vody protékající tělesem. Výhodou je udržování nastavené teploty v místnosti v reakci na tepelné zisky/ztráty, nevýhodou je relativně dlouhá doba reakce (cca 20 minut) a nutnost ručního nastavení každé hlavice. Termostatické hlavice se používají pouze pro radiátory.

Další způsob regulace poskytují prostorové termostaty. Prostorové termostaty zapínají/vypínají zdroj tepla podle nastavené teploty v místnosti. Mechanické termostaty reagují jen podle nastavené teploty, běžnější elektronické termostaty jsou programovatelné na denní nebo týdenní cyklus s možností nastavení změn teploty v průběhu dne.

Nejúčinnější je ekvitermní regulace s vlivem teploty v referenční místnosti. Regulátor udržuje konstantní teplotu v místnosti tak, že venkovní čidlo snímá aktuální venkovní teplotu, která je částečně statisticky upravena dle druhu objektu a nastavené časové konstanty objektu (tzv. ekvitermní křivka). Regulace je navíc vybavena čidlem teploty v referenční místnosti. Na základě této teploty regulátor usměrňuje žádanou teplotu topné vody v závislosti na nastaveném procentním vlivu teploty v této referenční místnosti.

Nejvíce sofistikované je zapojení regulace vytápění do inteligentního systému řízení domácnosti. Tyto systémy umožňují individuálně regulovat teplotu ve více místnostech v koordinaci například s automatickým nastavením žaluzií. Další výhodou je dálkové ovládání přes různá zařízení. Pokud se v domě využívá více zdrojů tepla, je inteligentní regulace nezbytná pro co nejúspornější provoz.

CELÝ ČLÁNEK O METODÁCH VYTÁPĚNÍ A ÚČINNOSTECH KONDENZAČNÍCH KOTLŮ NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 11/14. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne@astrosat.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 840 336 459


Titulní foto: Fenix Group Text: Monika Smekalová