Posledním trendem jsou dveře, které splývají se stěnou. Dveře lícují se stěnou (tzv. bezfalcové dveře) a díky nově používaným materiálům může mít dveřní křídlo vzhled například betonové stěrky -- celkový dojem nekazí ani zárubeň a závěsy, protože nejsou vidět. Dalším módním prvkem je výška křídla od podlahy až ke stropu, i tento typ dveří vyžaduje speciální zárubeň -- bez horního nadpraží. Nové typy zárubní kromě zcela skrytých (hranu průchozího otvoru tvoří viditelný hliníkový profil pouzdra, který si majitel, v případě zájmu, může zakrýt malbou nebo tapetou) -- dřevěná obložková zárubeň tvoří se stěnou jednu rovinu a standardně ji výrobci dveří nabízí se spojem tzv. natupo nebo dřevěnou obložkovou zárubeň nahrazuje pouze subtilní hliníkový rámeček.

Bezfalcové dveře mohou mít i klasické závěsy (panty), ale skryté závěsy jim sluší lépe. Důmyslná konstrukce závěsů umožňuje pohyb křídla o 180°, variabilitu v kombinaci s typem zárubní, vysokou nosnost (až 200 kg) a seřiditelnost ve třech směrech.

Dveře s větráním

Další novinkou je zárubeň s provětráváním, která je určena nejen pro pasivní domy, ale je vhodná do všech prostor. Obvykle je k proudění vzduchu používána ventilační mřížka, která narušuje plochu dveří či stěny, a také jejich design, další možností je vytvoření mezery mezi podlahou a spodní hranou dveří. Ani jedna varianta není příliš estetická, navíc tudy prochází světlo a zároveň se významně snižuje izolace hluku. Nový způsob umísťuje větrací kanálek na vrchní část zárubně mezi ostěním, obložkou a zdí, a proto nenarušuje plochu dveří ani stěnu. Montáž je rychlá a čistá bez nutnosti dalších zednických úprav, jako je sekání nebo zdění. Zároveň jsou zachovány požadované hodnoty hlukové izolace díky profilu, který je vyplněn polykarbonátem a filtračním páskem.

Štítkové, nebo rozetové

Klasické kování se skládá z kliky s vnitřní rozetou, štítkem a spodní rozetou se zámkem. Moderní styl kování je často bez štítku (tzv. rozetové kování), štítkové kování se v současnosti používá spíše u vstupních dveří či u dveří se speciálními vlastnostmi. „Trendem posledních dvou let je maximální snaha po minimalistickém pojetí kliky, a proto vznikly například ploché rozety nebo dokonce kování bez spodních rozet, kdy zůstává pouze klika. Toto kování je logickým vyústěním faktu, že interiérové dveře téměř nezamykáme, a proto je prostor pro klíč místem, které lze oželet a dveřní křídlo tak získává na velké atraktivitě,“ uvádí pan Ulich, designér společnosti M&T, jediného českého výrobce designového kování. Speciální kování je třeba pro dveře od toalet či koupelen. „U těchto místností je nutné, aby kování umožnilo jednoduché zamknutí dveří zevnitř, a naopak i otevření z druhé (venkovní) strany. V případě, že se zde malé dítě zavře a nedokáže si samo odemknout, pak na pomoc nastupuje obyčejný šroubovák,“ doplňuje pan Ulich. Jedná se o tzv. WC pojistku.

Pro interiérové zasouvací dveře v celodřevěném/proskleném provedení, aby se celé zasunuly do zdi, respektive do pouzdra, je nejvhodnější užít kování v podobě misky neboli mušle. Tento typ je běžně v prodejní síti nabízen v dřevěném a kovovém provedení s různými povrchovými úpravami. Možná je i varianta madla -- v tomto případě se ale dveře do pouzdra neschovají celé.

Text: Monika Smekalová Titulní foto: M&T

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 3/15. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne@astrosat.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 840 336 459. Volání na bílou předplatitelskou linku je zpoplatněno zvýhodněnou sazbou 1,60 Kč včetně DPH za započatou minutu volání z pevné linky. Volání z mobilního telefonu dle tarifu mobilního operátora.