Lidé v Japonsku, žijící na ostrovech, si vždy uvědomovali omezenost svých zdrojů a tedy nutnost jimi šetřit. Jednoduchost, čistota, neutrální barvy, harmonie -- tak lze charakterizovat tradiční japonské interiéry. Připomíná to minimalismus, ale rozdíl zde najdeme, a to je použití čistě přírodních materiálů -- kámen, dřevo, bambus, korek, papír... Interiéry jsou zařízeny jednoduše, pouze nutným nábytkem, a doplněny několika málo pečlivě vybranými detaily. Z barev černá a bílá, dále jen přírodní odstíny -- hnědá, okrová, šedomodrá, cihlově červená.

Zen interiér

Protože tradiční japonský styl bydlení je až příliš skromný, stala se oblíbenou a rozšířenou variace, která byla inspirována jím a filosofií zen-buddhismu, a to hlavně důrazem na hledání vnitřní harmonie prostřednictvím meditace. Interiér zařízený ve stylu zen je světlý, otevřený, harmonický, propojený s okolní přírodou. Měl by být klidným útočištěm, inspirativním prostředím dodávajícím psychickou i fyzickou pohodu.

Propojení interiéru s exteriérem a světlo

Velká okna, prosklené stěny, terasové dveře -- v propojení interiéru a exteriéru odpovídá posledním architektonickým trendům. Zároveň je tím splněna další podmínka, hodně přirozeného světla. Vnitřní prostor by měl být spíše propojený, ne rozdělený na malé místnosti. Jde o co nejpřirozenější návaznost vnitřního prostoru na venkovní, která je realizována vizuálně, prostřednictvím oken, ale i dalšími způsoby, jako je použití přírodních materiálů v interiéru. Úprava terasy a zahrady by měla stylově navazovat na interiér -- důležitá je vzájemná harmonie.

Přírodní materiály a barvy

Kámen v různých podobách, masivní dřevo, korek, bambus, keramika, len, vlna a bavlna -- v zenovém interiéru by se neměly objevovat výrobky z jiných materiálů. Důležitá je monochromatická harmonie -- ladění celé místnosti do jedné barvy, a vizuální kontinuita mezi stropem, stěnami a podlahou. Doplňky a detaily mohou být v kontrastní barvě, ale vždy v měkkém, přirozeném odstínu.

Jednoduchý nábytek

Nábytek by měl být vysoce kvalitní a z přírodních materiálů, které dodávají pocit tepla a relaxace. Úložné prvky (skříně, komody) mohou být oživeny nátěrem ve stejné barvě, jako je zbytek interiéru. K tradičním japonským prvkům patří dělení prostoru prostřednictvím papírových posuvných stěn a paravánů.

Vzhledem k tomu, že ložnice je obvykle klíčovou místností zen interiéru, jsou zde speciální doporučení pro ložnice:

  • postel blízko zdroje přirozeného světla, nikdy ne v blízkosti dveří nebo v průchozím prostoru
  • pohodlná výška postele -- vysoké postele obvykle působí pohodlněji, lépe se z nich vstává
  • minimální dekorace: povlečení z jednobarevných, kvalitních textilií, omezit dekorační polštáře
  • další nábytek: jednoduché noční stolky, křeslo, ideálně vestavěné šatní skříně

Minimum dekorací

Aby celý prostor působil čistě a vzdušně, je nutné omezit dekorativní prvky. Tušová krajinomalba či kaligrafie, keramická váza se sušenými květinami, případně socha Buddhy by měly být dostačující. Určitou výjimkou jsou vonné lampy a svíčky, protože vůně jsou ve východních kulturách důležité.

Zelené rostliny

Dalším prostředkem, jak přivést exteriér do interiéru, je pěstování rostlin. Jejich zelená barva a vytvářený kyslík přispívají k atmosféře relaxace. Rostliny by neměly být příliš náročné na péči, ani mít výraznou vůni. Vhodný je bambus, bonsaje nebo jiné nekvetoucí rostliny, pěstované v tvarově jednoduchých květináčích.

Pryč s elektronikou

Elektronická zařízení jsou zdrojem rozptýlení od meditace, a proto by neměly být integrovány do zen dekoru. Televizi, DVD přehrávač a další zařízení by mělo být možné uzavřít do nějakého nábytkového prvku. Stejně tak by měly být skryté pohledům všechny dráty a kabely.

Charakteristika interiéru:

  • Barvy: odstíny bílé, černá, béžová, taupe, okrová, cihlově červená, odstíny hnědé, tmavě zelená
  • Podlahy: dřevěné, bambusové, kamenné
  • Nábytek: masivní dřevo, dýha
  • Svítidla: papírová a látková stínítka
  • Typické prvky: zelené rostliny, svíčky, doplňky v japonském stylu, bytový textil ze lnu, bavlny a vlny
  • Kuchyně: jednoduchá, dvířka z dýhy nebo masivního dřeva, kamenná nebo dřevěná pracovní deska
  • Koupelna: keramické obklady a dlažba v přírodních odstínech, dřevěný nebo bambusový nábytek

ČLÁNEK NAJDETE TAKÉ V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 5/16. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne@astrosat.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 840 336 459. Volání na bílou předplatitelskou linku je zpoplatněno zvýhodněnou sazbou 1,60 Kč včetně DPH za započatou minutu volání z pevné linky. Volání z mobilního telefonu dle tarifu mobilního operátora.