Slunce nás nezadržitelně táhne ven a teplé dny také volají po umístění nejrůznějších truhlíků a venkovních nádob s květinami. Sezonní veselí společníci dostali stručné jméno balkonovky. Co vše se pod ním skrývá? Nikdo nepochybuje o muškátech, babiččiny byly červené a vzpřímené, často je doplňoval zelený asparágus, nebo pruhovaný zelenec, chlorofytum. Dnes je vystřídal moud (molice) s okrasným listem. Později naše okna podlehla vodopádům převislých muškátů, nezřídka doplněných veselým žlutým dvouzubcem, bidens. V patách jim šly petúnie, které zaznamenaly obrovské přírůstky. Vzpřímené, převislé, surfinie, velkokvěté, drobnokvěté, jednobarevné, žíhané…. Patří k nejvitálnějším rostlinám na slunečná místa, do plné krásy se rozvinou zejména na chráněném stanovišti, kde nejsou vystaveny dešti a větru. Vyniknou samostatně, ale dají se také sesazovat s dalšími rostlinami.

Balkonovky se většinou navzájem nepodobají, je jich nyní tolik, že můžeme skoro neomezeně vybírat a střídat tvary květů, barvy i výšku. Právě bohatá nabídka podpořila také přechod od truhlíků s jedním až dvěma druhy do oblíbených smíšených výsadeb, kde je často i každá rostlina jiná.

Univerzální recept? Neexistuje

Univerzální recept pro výběr nejvhodnějších rostlin nehledejte. Hlavním vodítkem bude oslunění -- většina balkonovek vítá hojnost světla, slunce a milují teplo. Samozřejmě ani okna částečně přistíněná nezůstanou bez květů. Dopolední slunce nebo pozdní svit uvítají fuchsie, hlíznaté begonie a netýkavky, balzamíny či kejklířka v směsi barev. Sluší jim skupinky, když je v jedné nádobě více rostlin stejného druhu. Dají se také namíchat, jen pamatujte, že begonie jsou poměrně mohutné, snáze potlačí ostatní rostliny. Přistínění určitě rozzáří ještě pestrobarevné listy okrasné africké kopřivy. Zeleň do převisu zde dodá břečťan, bílo-zelený popenec, nebo moud, zvaný také molice, barvy drobnokvětá převislá žlutá vrbina penízková nebo bílá či růžová bakopa.

Prosluněné stanoviště vyhovuje široké paletě rostlin, nemáme šanci všechny umístit, budeme muset hledat kompromis. Můžeme ale použít hodně nádob -- kromě tradičních truhlíků a nádob na postavení máme květináče na zábradlí, na okapy či závěsné nádoby, paletu stojanů a kapes. Rostliny si vybíráme také podle toho, jaký vzhled si přejeme docílit.

Babiččina rostlina

Máme venkovské stavení? Sytě vybarvené muškáty doplní převisy drobnokvětých petúnií, nebo jemná lobelka. Další klasickou „babiččinou rostlinou“ jsou drobnokvěté begonie, voskovky, které neohrozí ani řidší zálivka. Milujete tradiční vůni? Dodají ji hvozdíky, čínské karafiátky. Přejete si naopak závan dálav? Sáhněte po venkovní kalanchoe, begonii bolivijské, ale také pronikavá červeň šalvěje v dobré kompozici dokáže divy. Bude to Středomoří? Vysadíme bílý jasmín, okrasný tabák nebo otočník (vanilkovník), do převisů přidáme smil.

Do výšky se zase vyšplhají povíjnice, thunbergie známá jako černooká Zuzana, svlačec, hezkým doplňkem bude ještě chmel japonský. Potřebujete rychlé a nenáročné řešení plné barev -- pomohou drobné nebo velkokvěté lichořeřišnice!

Balkonovky vytvoří krásnou kvetoucí bariéru, která nejen potěší kolemjdoucí, ale umožní nám vyhlédnout z místností přímo do zeleně a dodá obydlí neotřelou atmosféru.

CELÝ ČLÁNEK VČETNĚ PŘEHLEDNÉHO SEZNAMU VHODNÝCH BALKONOVÝCH ROSTLIN NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 5/16. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne@astrosat.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 840 336 459. Volání na bílou předplatitelskou linku je zpoplatněno zvýhodněnou sazbou 1,60 Kč včetně DPH za započatou minutu volání z pevné linky. Volání z mobilního telefonu dle tarifu mobilního operátora.

Ing. MIROSLAVA PACLOVÁ

Stěžejní činností profese majitelky společnosti Hortiservis je informační a propagační činnost v oblasti zahradnictví. Spolupracuje s domácími i zahraničními odborníky. Pracovní tým sestavuje dle potřeb konkrétní zakázky. Souvisle působí v zahradnickém oboru od r. 1985, samostatně podniká od r. 1996. V letech 2000–2012 byla spolupracovníkem organizace Plant Publicity Holland pro ČR. www.hortiservis.cz, mirka.paclova@hortiservis.cz


Text: Miroslava Paclová Titulní foto: Lucie Šímová