Výrobci vás zahltí hromadami anglických názvů, ze kterých vás bude bolet hlava. Pojďme se podívat na ty nejdůležitější a nejzajímavější funkce ledniček. Vezmeme to pěkně popořádku.

Lednička by měla mít především možnost přehození dveří na levé a pravé otvírání. Při výběru se zajímejte o to, jak obtížné to je a s jakou verzí lednici dostanete. Někdy je to hodně složité a vy byste se s tím hodně nazlobili. Stejně při výběru nekoukejte u rozměrů jen na šířku a výšku lednice. Může se vám totiž stát, že volně stojící lednice najednou bude o nějaký ten centimetr hlubší, než byla vaše nefunkční lednička. Je to především kvůli izolacím. A tak najednou může lednice zpoza kuchyňské linky vykukovat. Lednici také musíte přesně posadit na místo, aby se vám dveře samy neotevíraly apod. Je tedy dobré hledat lednici se čtyřmi stavitelnými nožičkami a ne jen jejich dvojicí. Zvlášť lidé, kteří mají podlahu nerovnou (na chatách a chalupách), by mohli zjistit, že se jim nová lednice na místě houpe.

Jak funguje lednice

Princip lednice je založený na tom, že pro vypaření kapaliny je zapotřebí dodat nějaké teplo. Toto teplo se odebírá z okolí, čímž dochází k ochlazování prostoru ledničky.

Teď podrobněji. Kompresor vtlačí chladivo v plynném stavu do výměníku (černá mřížka z tenoučkých trubiček na zádech lednice), kde se plyn ochladí a změní na kapalinu. Tím odevzdá teplo okolí. Pak přejde kapalina prudce do větších trubek výparníku. Tím, že se změní tlak a objem, musí se podle stavové rovnice změnit i teplota. Chladivo se tak začne odpařovat. Jenže teplo na odpaření se v celém procesu musí někde vzít. A tak ho odebírá z okolí, čímž jej ochlazuje až na teplotu kolem -20 °C.

Při koupi si také uvědomte, jestli vážně všechny ty šuplíčky a schránečky potřebujete. Pokud mrazíte kusy masa pro čtyřčlennou rodinu, vyhoví vám zcela jistě víc mrazák s dvojicí velkých šuplíků než se třemi malými apod.

Z technologií použitých v lednicích a mrazácích jsou zcela jistě nezajímavější asi ty, které kontrolují pohyb vzduchu v lednici. Jeho cirkulací se rozděluje rovnoměrně teplota po celém objemu a snižuje se v lednici vlhkost, čímž se snižuje riziko námrazy. Jednotliví výrobci tyto systémy nazývají různě. O stručný přehled jsme se už pokusili na našich stránkách www.dumazahrada.cz.

Další zajímavé technologie, na které byste neměli zapomenout, jsou spojené se zásuvkami v lednici. Taková přihrádka nemá funkci jen pro lepší orientaci a třídění jídla uvnitř lednice. I zásuvky u levných tříd už mají v sobě posuvníky, které pootevírají mřížku. Tou proudí do zásuvky vlhkost. Když zde skladujete maso, je vhodné vlhkost snížit, když zeleninu, je to naopak. Vyšší třídy pak mají systém, který se jednoznačně nazývá Nulová zóna. Zde se v zásuvce udržuje teplota okolo nuly (normálně je v lednici kolem osmi stupňů) a dá se zde regulovat vlhkost. Zelenina nebo maso tak tady dokážou vydržet čerstvé neuvěřitelně dlouhou dobu, protože mají ideální podmínky pro skladování. Nemrznou, ale mikroorganismy v této teplotě se neaktivují.

S mikroorganismy je v lednici neustálý boj. Jistě víte, že klasickou zásuvku se zeleninou musíte minimálně jednou měsíčně kompletně vydrhnout a vysušit, jinak vám tam vše okamžitě zplesniví. Bakterie, které to způsobují, se totiž usadí na stěnách a lze se jich zbavit opět jen umytím. Ale i stěny lednice jsou pro bakterie hotovým olympijským hřištěm. Tedy pokud nejsou stěny antibakteriální, tudíž vůči bakteriím nepřátelské. Další možností, jak s nimi bojovat, je aktivní útok. Ten se děje pomocí ozónu. Jistě víte, že ozón je jedovatý plyn. Proč byste ho měli chtít v lednici? On tam totiž zabíjí mikroby. Není ho tam moc. Jen občas elektrický výboj ve speciálním přístroji vytvoří trochu ozónu, který se rozptýlí v lednici. Ozón se samozřejmě nehromadí, ale postupně se chemicky rozpadá na klasický kyslík, takže se nemusíte bát, že byste se někdy otrávili. Otráví se jen bakterie, které v lednici jsou.

Pro větší pohodu

A když budete chtít mít ledničku ještě chytřejší, existují i další zajímavé funkce. Například rychlé zchlazování nebo dokonce zmrazování. Když nakoupíte a chcete, aby jídlo vydrželo čerstvé a dlouho se neochlazovalo v lednici, zvolíte režim rychlého chlazení a zvýšený výkon lednice prudce sníží teplotu na 2 °C. Stejně tak to funguje i u superrychlého mrazení. Jen tady vzhledem k velkému nároku na extrémně nízkou teplotu je třeba myslet na rychlé zmrazení už dopředu a naplánovat ho.

Když už mluvíme o rychlém zchlazování a zmrazování. Pro někoho může být důležitou veličinou takzvaná kapacita chlazení/mrazení, což je ekvivalent výše zmíněného chladicího výkonu. Jde o to, kolik kilogramů potravin je mraznička schopna zmrazit za 24 hodin. Ono totiž není jedno, jestli do mrazáku dáte jeden, nebo deset kilogramů masa. Podle termodynamického zákona každý ten kilogram masa v sobě nese teplo, které musí předat do okolí. U kilogramu je toho tepla samozřejmě méně než u deseti. A to musí lednice zvládnout.

Opačný problém nastává o prázdninách. To odjedete, lednice je prázdná a jsou v ní jen věci s dlouhou dobou spotřeby. Není dobré ji vypínat, ale aby běžela naplno, také není vhodné. Některé lednice tak mají takzvaný prázdninový provoz, kdy šetří energii ubráním chladicího výkonu na teplotu někde kolem 12 °C.