Chceme-li přeci jen mít ložnici jako vícefunkční prostor (módní spojení s otevřenou koupelnou či otevřenou šatnou...), je potřeba zajistit pro všechny funkční zóny dostatečný prostor a lůžko samotné umístit do nejintimnější a nejklidnější části.

Velikost dvojlůžka, velikost průchozích zón

Samozřejmě velikost postele je závislá na celkové velikosti ložnice, ale šíře 180 - 200 cm je považována za pohodlnou a optimální, za minimální pak 160 cm. Z poměru velikost lůžka/velikost ložnice vychází rozměr pro průchozí zóny, tedy přístup k lůžku, ty by měly mít alespoň 60 cm na každé straně postele (ne méně než 50 cm). Často tento prostor definují noční stolky, které se běžně dělají právě v těchto rozměrech.

Osvětlení ložnice

Pokud je ložnice věnována opravdu pouze spánku, není nezbytné centrální stropní osvětlení. Často působí rušivě, většinou vychází do „nohou“ postele, proto nebývá vhodné nápadné osvětlovací těleso, ani funkčně, ani vzhledově. Pak je lepší volit zónové nebo poziční nasvícení, v případě čtecího místa nebo toaletního stolku pak mluvíme o světle lokálním. Je třeba i nezapomenout na výplně dveří a zastínění oken, světlo z chodby i ulice může v noci působit rušivě.

Velká ložnice

V případě velkého prostoru je důležité pečlivě zvážit, jaké další činnosti do ložnice „pustíme“. Domácí pracovna či posilovací stroje nejsou ideální, proto bychom měli volit spíše „klidnější“ vybavení, třeba čtecí kout, toaletní stolek, elegantní otevřenou šatnu, drobné odpočivné sezení.

Umístění lůžka v místnosti

Ideálně mimo průchozí zónu tvořenou dveřmi a oknem, případně vstupem na balkon. Vždy však mimo vstup do místnosti a není vhodné umisťovat postel pod okna, či „zády“ do místnosti. V případě šikminy a střešních oken je potřeba i zde umístění postele zvážit.

Text a skici: Jaroslav Vávra

DesignŠkola radí

BARBARA VENTER V roce 2006 spolu se sestrou založila DesignŠkolu – místo pro skutečně profesionální průpravu interiérových designérů, za 8 let existence má její škola 400 absolventů, z nichž přibližně 50 již vede úspěšnou praxi. Ve své práci propaguje variantnost řešení a úzkou spolupráci s klienty. Při navrhování interiéru je pro ni nesmírně důležité vytvořit „příjemné místo pro život“. (barbara@designskola.cz)

JAROSLAV VÁVRA Více než 20 let se věnuje řešení interiérů na míru a vede úspěšnou praxi interiérového designéra, klade důraz na vztah s klientem a kvalitu provedení realizace. Od roku 2011 je kmenovým lektorem DesignŠkoly. (vavra.interiery@email.cz)

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 1/16. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne@astrosat.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 840 336 459. Volání na bílou předplatitelskou linku je zpoplatněno zvýhodněnou sazbou 1,60 Kč včetně DPH za započatou minutu volání z pevné linky. Volání z mobilního telefonu dle tarifu mobilního operátora.