Příklad 1: Ze sousedova pozemku přesahují kořeny a větve stromů. Můžete je sám odstranit?

Zákon nově na takovou situaci pamatuje. Předně je vždy třeba souseda požádat, aby kořeny či větve sám odstranil. Neučiní-li tak, jsme dle zákona oprávněni kořeny či větve odstranit sami. Nikoli však bez dalšího. Dle § 1016 NOZ je třeba dbát na to, aby se tak stalo šetrným způsobem a ve vhodnou roční dobu. Zákon dále stanoví, že tak můžeme učinit pouze v případě, kdy nám kořeny či větve působí škodu či jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu. Před tím, než vezmeme do ruky sekeru či pilku, je proto nezbytné výše uvedené dobře zvážit. Je třeba dodat, že v případě, kdy se nejedná o stromy, ale například keře či jiné rostliny přesahující na náš pozemek, jsme oprávněni je odstranit šetrným způsobem a ve vhodnou roční dobu bez dalších omezení.

Příklad 2: Soused dlouhodobě zanedbává svoji zahradu, v době úrody stromu na své zahradě odjede na dovolenou, a na náš pozemek tak spadají zralé plody z jeho stromu. Jak se bránit?

Někteří si možná kladou otázku, zda mohou tyto plody sami spotřebovat, zda mohou ostatní plody stromu očesat, aby se vyhnuli jejich dalšímu spadání na svůj pozemek či zda mohou souseda vyzvat, aby plody z jejich pozemku odstranil. I na tyto otázky najdeme odpověď přímo v zákoně. § 1016 NOZ stanoví, že plody spadlé ze stromů a keřů na sousední pozemek náleží vlastníkovi sousedního pozemku. Spadlé plody tak můžeme bez problémů sesbírat a spotřebovat. Jinak tomu je však, jsou-li plody dosud na těchto rostlinách. Pak totiž náleží vlastníkovi rostliny, tj. sousedovi. Česat plody ze stromu či keře souseda proto nesmíme. Dle § 1021 NOZ jsme dokonce povinni umožnit sousedovi, aby plody očesal z našeho pozemku, pokud by byl přístup k nim možný jen takovým způsobem. Působí-li nám spadlé plody zásadní obtíže, pak by měl soused na naši žádost své plody z našeho pozemku odstranit.

Partnerem rubriky je Chytrý rádce, s. r. o., společnost zabývající se právním a finančním poradenstvím v oblasti nemovitostí, a poradenstvím při koupi nemovitosti, především pak poskytuje podrobný controlling stavby, který dá klientovi srozumitelný pohled na technický stav nemovitosti. www.chytryradce.cz

VÍCE UŽITEČNÝCH RAD NAJDETE V KAŽDÉM ČASOPISU DŮM&ZAHRADA. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne-casopisu@vlmedia.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 272 015 015. Je tu možnost i elektronického předplatného pro vaše mobilní telefony, počítače či tablety.