Zámek je základem bezpečnosti všech dveří. Zámky se během staletí změnily ohromným způsobem – od mohutných kovářských mechanismů až po precizní elektronické strojky. Ale vraťme se k tomu základnímu – klasické zámkové vložce na klíč. Standardní zámky bezpečnostní třídy 1 dnes nevyhovují po žádné stránce. Jde o nejjednodušší řadu, na kterou zloději stačí jen hrubá síla. Takové zámky se používají v brankách, stavebních vložkách apod.

Abyste mohli mít nemovitost pojištěnou, většina pojišťoven vyžaduje zámky minimálně třetí bezpečnostní třídy. Ostatně do bezpečnostních dveří s vnitřní mříží a posuvnými závorami dávat zámek s nižší bezpečnostní třídou, na který stačí šroubovák, je holý nesmysl. Stejně tak ale musíte mít bezpečnostní kování stejné třídy. Plechové měkké kování a vynikající zámek dohromady také nejdou.

Bezpečnostní třídy

RC1 – Odolává příležitostnému zloději, který nemá čas a nechce způsobit hluk. Dveře jsou namáhány fyzickým násilím – kopáním, vysazováním, vytrháváním.

RC2 – Stejný zloděj používá k překonání zámku jednoduché nářadí – šroubovák, kleště, klín.

RC3 – Zloděj už používá mechanické pomůcky, jako je páčidlo o délce 710 mm, šroubovák, ruční mechanická vrtačka, malé kladívko… Zloděj je o mechanice zámků poučen a své znalosti už dokáže využít. Zámek musí pět minut odolávat.

RC4– Zkušený zloděj, který neřeší hluk a používá i zámečnické kladívko, klíny, sekáče, dláta či akumulátorovou vrtačku. Zámek musí odolávat deset minut.

RC5 – Jde už jen o trezorové zámky, které odolají i úhlové brusce o průměru kotouče 125 mm, přímočaré pile apod.

RC6 – Opět jde o trezorovou techniku, kdy systém musí odolat i úhlové brusce o průměru kotouče 230 mm.

Zdroj: ČSN EN 1627 až ČSN EN 1630

Zajímavé tipy na zámky

TOKOZ PRO

Otočná stavítka rotují ve speciálních vložkách, které tvoří samotný základ rotoru cylindrické vložky. Tento systém je ovládán symetrickým klíčem, kterým je možné otočit až po úplném zasunutí klíče do vložky. Tím je znemožněno poškození vložky neoprávněnou nebo neodbornou manipulací. Stavítka jsou v obou směrech unášena klíčem, takže nepotřebují pružinky. Mohou tak odolávat i extrémním klimatickým podmínkám.

FAB 2v1

Jde o ideální řešení pro ty, kdo občas ztrácí klíče, pro rodiny s dětmi i seniory. K zakoupené vložce dostane zákazník dvě sady klíčů. Dveře se otevírají tou první, a ve chvíli, kdy někdo ztratí svůj klíč, prostě majitel do zámku zasune klíč ze sady druhé, a změní tak konfiguraci jeho stavítek. Vložky 2v1 splňují požadavky pojišťoven na nejvyšší, čtvrtou bezpečnostní třídu.

MUL-T-LOCK ClassicPro

Kombinuje v sobě technologii unikátních teleskopických stavítek se speciálním řezem v chráněném klíči. Řešení odpovídá 4. bezpečnostní třídě a poskytuje nejlepší ochranu proti násilným i nenásilným metodám vniknutí – bumpingu, odvrtání či vyhmatání. Platforma je dostupná s širokým výběrem barevných klíčů, například žlutá, modrá, zelená atd.

CELÝ ČLÁNEK O ZABEZPEČENÍ DOMU V RÁMCI DVEŘÍ NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 8/17. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne-casopisu@vlmedia.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 272 015 015. Je tu možnost i elektronického předplatného pro vaše mobilní telefony, počítače či tablety.