Kdo myslí ekologicky, ten si zateplí dům. Spotřebuje méně energie, která se musí náročně vyrobit. Jenže je ekologické zateplit bílými plastovými kuličkami? Určitě ne. Kdo to tedy s ekologií myslí doopravdy, ten hledá ekologické varianty zateplení domů. Jsou to izolace z rostlinných nebo živočišných produktů, jako je sláma, dřevo, konopí nebo ovčí vlna.

Samozřejmě, že k takovým materiálům se váže řada otázek. Vydrží? Neplesniví? Nehoří? Neusídlí se v nich hlodavci nebo brouci?

Co do kvality a technických ukazatelů důležitých pro zateplení jsou tyto materiály více než konkurenceschopné ke klasickým polystyrenům i minerálním vlnám. A co ty další aspekty? Pojďme se na ně podívat pěkně jednotlivě.

Dřevovláknité desky

Nejsou zde karcinogenní formaldehydové pryskyřice, které se používají u některých minerálních vln, není zde zpomalovač hoření hexabromcyklododekan jako u polystyrenu, který působí negativně na nervovou soustavu a hormonální systém. Je tu jen přírodní pryskyřice, která za vysokých tlaků působí jako pojivo mezi vlákny. A tak je dřevovláknitá deska natolik ekologická, jak to jen jde.

Jaké jsou výhody a nevýhody? Je tu jedna vlastnost, která má průsaky na obě strany (ne)výhodnosti. Jde o vysokou objemovou hmotnost, která činí až 270 kg/m³. Porovnejme to s minerální vatou a polystyrenem – 20 kg/m3, resp. 15 kg/m3. Čedičová izolace má 110 kg/m3.

Co to pro stavebníka znamená: Tak především vynikající tepelně vodivostní vlastnosti, kdy součinitel tepelné vodivosti je 0,039 a 0,048 W/mK. Dále je materiál vynikající zvukový izolant a je paropropustný. Lze ho tak používat v difuzně otevřených stavbách.

Ta (ne)výhoda spočívá ve vysoké hmotnosti materiálu. Špatně se s ním zachází v porovnání třeba s polystyrenem. Sice se dobře řeže a zůstávají po něm jen rozložitelné dřevěné třísky, ale s těžkými deskami se hůř manipuluje. Na druhou stranu není třeba žádných náročných technologií na přichytávání, používají se podobné systémy jako u polystyrenu. Dřevovláknité desky mohou být pevné v celém svém objemu. Pokud však někdo chce menší objemovou hustotu, jsou na trhu i rohože, které se například hodí pro zateplení střech. V nabídce je dřevovláknitá izolace dokonce i ve foukané formě!

Zákazníky od této technologie velmi často odradí vysoká cena. Ta je proti levnému EPS opravdu výrazně vyšší, ale na druhou stranu u dřevostavby odpadají díky vysoké objemové hmotnosti nutné záklopové desky, lepidla a spojovací materiály, které stojí také nemalé peníze. Cena se tak nakonec velmi přiblíží klasickým systémům.

Konopné desky

Proč technické konopí? Má to několik důvodů. Jde o ekologický materiál, který je podobně jako dřevovláknité desky lisovaný. Má menší objemovou hmotnost (35 kg/m³), takže je lehčí a pružnější. Pracuje se s ním tedy podobně jako s minerální izolací. Podobně je paropropustný, takže se používá na difuzně otevřené stavby.

Důležitým ukazatelem je samozřejmě součinitel tepelné vodivosti 0,038 až 0,04 W/(mK), což je v současné nabídce izolantů výborná hodnota.

Ovšem jednou z nejdůležitějších vlastností konopné izolace je samotná rostlina, ze které je vyrobena. Konopí totiž neplesniví a hlavně nevoní zvířatům. Takže se v ní neusadí kuny, mravenci ani ptáci. Zdá se vám to jako marginální problém? Tak se zeptejte ve svém okolí, jak mají zničené fasády od datlů, kterým se líbí zateplené domy, protože jim poklepem připomínají stromy. Kolik lidí má zkušenosti s usazenou kunou v mezikrokevní mezeře, kde je teplo, sucho…

Opět je tu ale problém s cenou. Konopná izolace stojí i o třetinu víc než minerální vlna při stejné tloušťce materiálu.

POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 11/17. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne-casopisu@vlmedia.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 272 015 015. Je tu možnost i elektronického předplatného pro vaše mobilní telefony, počítače či tablety.