Únor a březen jsou měsíce, kdy finišují přípravy na stavbách. Připravují se plány, objednávají se dodávky materiálu, koordinují se dělníci. Projektanti se v zablácených holínkách procházejí po pozemcích, na kterých vyroste nový dům, a zmrzlými prsty zatloukají kolíky na místech, kde budou vyhloubeny základy, kudy půjde kanalizace a kde bude třeba vytěžit díru na zásobník vody. A jen co bude jasné, že do čerstvě vykopaných pasů nenaprší metr vody nebo nenasněží mokrý sníh, že čerstvě nalitý beton nezmrzne a nepopraská, všechno se spustí jako stroj. Víme, že leckdy to nebývá tak dobře namazaný stroj, ale ty překážky se překonají a domy stojí.

Tahle fáze už jde mimo nás. Teď je vše naplánováno, připraveno, jen zmáčknout neviditelné tlačítko. Náš časopis ale tentokrát bude radit těm, kteří ještě naplánováno nemají. Jsou na samém začátku. Například se rozhodují, kam umístí dům a jak v něm rozmístí pokoje. A v tom my můžeme pomoct dost. V našem článku shrnujeme požadavky na odstup od hranic pozemku, možné problémy s vodoinstalací, hasiči, kanalizací. A k tomu i odhalujeme zásady pohybů slunce. Ne, nemusíte být hvězdáři, abyste se museli zajímat o to, jak sluneční kotouč pobíhá po obloze. Musíte totiž sami odhalit, v kterou roční a denní dobu vám slunce svítí na pozemek, kde máte sever. Všechno tohle je pekelně důležité. Závisí na tom třeba to, jestli budete mít v ložnici příjemně, nebo jestli bude v létě přetopená.

Stejně tak se zabýváme i tím, z čeho postavit takový dům. Konkrétně se tentokrát díváme na jednovrstvé cihelné zdivo, ze kterého je možné postavit klidně i pasivní dům. Nebo vás zavedeme do garáže a ukážeme, že postavit garáž není legrace. Ostatně tak se jmenuje i celý článek.

Ale pojďme si odpočinout od stavby. Podíváme se i na pěkné interiéry. A budeme si povídat třeba o tom, jak má vypadat interiér pro děti. Samozřejmě, že to nebudou jen moudré rady, ale bude to i hromada inspirace.

Ze zahrady bychom rádi upozornili na dva články. Ten první vám přinese zdraví. Je totiž o medvědím česneku. Tedy o rostlině, kterou si můžete vypěstovat sami, nebo si můžete na ni vyrazit do lesa. A přitom je to taková dobrota! Druhý článek je ovšem spíš o práci a zlobení. Je totiž o té nejnáročnější trvalce na zahradě – trávě. Probereme sedm nejdůležitějších úkolů, když budete zakládat trávník.

Pokud vás něco zaujalo, neváhejte a časopis si kupte, máte několik možností. Časopis najdete téměř na každém stánku, u benzinové pumpy apod., nebo můžete využít předplatného. (Informace o klasickém tištěném předplatném najdete zde) nebo zde v elektronické podobě pro vaše počítače, tablety a telefony. Objednat si jej můžete také přes e-mail na send@send.cz nebo telefonicky na 272 015 015.