Vítězný návrh ostrovních domů z roku 2016 studentů stavební fakulty ČVUT v Praze, Vojtěcha Lichého a Petra Pávka, zaujal porotu natolik, že se rozhodla oslovit autory pro přípravu projektu skutečných ostrovních domů. Tento návrh byl základem pro stále se rozrůstající tým odborníků z praxe, nadšenců, vývojářů a inovativních společností, kteří jej nyní spolu se studenty směřují ke zdárné stavbě.

Ostrovní dům roku 2016

Podívejme se podrobněji na vítězný návrh roku 2016 projektu Český ostrovní dům. Jde o dva rodinné domy pro čtyřčlennou rodinu, jejichž hlavním zdrojem energie bude nakonec vlastní fotovoltaická elektrárna od GWL Power o instalovaném výkonu 10 kWp, doplněná bateriovým úložištěm na bázi LiFePO4 (lithium-železo) s kapacitou 20 kWh.

Fotovoltaické panely budou zabudované v celé ploše jižní části sedlové střechy, kde nahradí střešní krytinu. Jako záložní zdroj byla zvolena poměrně zajímavá varianta automatického kotle na pelety Ökofen se zabudovaným Stirlingovým motorem, který z tepla vyrábí elektřinu.

Systém vodního hospodářství byl dopracován společností Envi-Pur. Jako zdroj pitné vody bude sloužit vrtaná studna, zatímco dešťová voda ze střech obou objektů bude zadržována ve společné osmikubíkové podzemní nádrži. Odpadní vody budou čištěny aerobní bakteriální technologií. Do procesu čištění je zapojeno také okrasné jezírko, kudy voda projde ještě před tím, než se na pozemku vsákne do země. Tím se koloběh vody uzavře. Nutné samozřejmě bylo řešení vytápění a ohřevu teplé užitkové vody. To bude v zimních měsících zajišťovat zmiňovaný kotel na pelety o výkonu 8 kW. Za příznivých slunečných dnů k ohřevu vody poslouží solární elektrická energie. Čerstvý vzduch do budov budou přivádět otevřená okna v kombinaci s chytrým systémem větrání s rekuperací tepla Wafe.