Zanedlouho budeme muset dle zákona stavět jen pasivní nebo nulové domy. Budeme muset zateplovat, investovat do rekuperací a ekologických druhů vytápění. Ale co ta ekologie znamená? Je to něco, co bychom měli brát na lehkou váhu? Je to jen nějaký výmysl europoslanců a šikana vládních úředníků? Není. Ta úmorná vedra a nejteplejší léto za mnoho desítek let nazpět nám dokázalo, že klimatické změny nejsou jen fámy a příroda se k nám otáčí zády. Jak se zachovat? Musíme se bránit a také musíme začít myslet tak, abychom to když už neobrátili zpátky, tak to alespoň nezhoršovali.

Proto se v tomhle čísle zabýváme ekologií ve stavebnictví. Jak stavět ekologicky? A nejde jen o to, že si máte postavit dům ze slámy a ovčí vlny. Zamýšlíme se i nad tak malými krůčky, jako je třeba neřezání polystyrenu pilou, ale odporovým drátem, nepálení všeho odpadu, co je doma k nalezení, nebo jestli je ekologičtější dřevostavba, nebo zděný dům.

Ostatně s tímto tématem souvisí i další téma – difuze. Co to je? No je to… Taková… A vlastně… No ona je to trochu zapeklitá věc, která být musí i nemusí. Záleží na tom, jaký máte dům. V našem článku to pěkně podrobně vysvětlíme, aby to pochopil každý.

V interiérech se podíváme po zajímavých kombinacích černé a bílé, budeme pokračovat v návštěvě rekonstruovaného bytu Davida (tentokrát se podíváme do obývacího pokoje) a budeme třeba i zdravě vařit v páře.

Zahrádkářům zase poradíme, jaké trvalky si mají vysadit místo trávníku.

Není toho málo, co říkáte? Tak pěkné čtení.

Pokud vás něco zaujalo, neváhejte a časopis si kupte, máte několik možností. Časopis najdete téměř na každém stánku, u benzinové pumpy apod., nebo můžete využít předplatného. (Informace o klasickém tištěném předplatném najdete zde) nebo zde v elektronické podobě pro vaše počítače, tablety a telefony. Objednat si jej můžete také přes e-mail na send@send.cz nebo telefonicky na 272 015 015.