Těch novinek je samozřejmě mnohem víc, ale to bychom museli náš časopis rozšiřovat mnohem víc. Přinášíme tak zajímavý průřez tím, co For Arch přinesl. Máme tu novinky od vypínačů přes dveře, cihly až k tepelným čerpadlům. Ten záběr je opravdu velký. Takže pokud na For Arch jdete, nebo jste ho naopak nestihli, tenhle výčet vám může pomoct.

V čem je ale tohle číslo trochu jiné, jsou rozhovory. Máme tu hned dva. A oba s nesmírně zajímavými ženami. Teoretička architektury Radomíra Sedláková se rozpovídala nejen o soutěži Stavba roku, kde už dlouhé roky sedí v čele jako předsedkyně poroty, ale o architektuře jako celku, jako o umění, užitkové hodnotě i pocitu. Třeba její postřeh, že kvalitativně se stavby dostávají na zcela jinou úroveň, než tomu bylo třeba ještě před deseti lety, je zajímavý.

Druhá žena to dotáhla z Podkrkonoší až k mrakodrapům v Číně. Eva Le Peutrec, architektka, která bydlí v Nové Kaledonii a za prací léta i desetitisíce kilometrů, je mezinárodně uznávaná odbornice na mrakodrapy. V Číně, kde se její práce setkává s největším ohlasem, už postavila stovky staveb.

Ale pojďme od architektury do interiéru, kde se tentokrát zabýváme důležitými a hlavně neustále řešenými problémy. Je to nedostatek prostoru a úložných prostor a také koupelny bez bariér. Vždyť šplhání do zvýšených sprchových koutů nikoho nebaví, a kdo jednou zkusil hladký průchod bez jakéhokoli schodu, ten už nechce nic jiného. Jenže to není tak jednoduché.

A protože je podzim a pro nás je teď důležité i to, jak je venku, připravili jsme pro vás velký článek o meteostanicích. Co je vlastně meteostanice? Je to jen měřič teploty, nebo musí mít i tlakoměr? A co vlhkoměr, měřič rychlosti větru, srážek…? Kolik čidel má taková meteostanice mít a co splňovat? Těch otázek je najednou tolik… A my je zodpovíme.

Podzim je pak pro zahradníky časem úklidu. Příroda se připravuje na odpočinek, ale zahradníci žádný odpočinek nemají. Naopak. Musí pomoct té přírodě, aby příští rok zase znovu vzrostla do velké krásy. I o tom tu píšeme, stejně jako o permakultuře nejen pro ekology, o pažitce, javorech…

Pokud vás něco zaujalo, neváhejte a časopis si kupte, máte několik možností. Časopis najdete téměř na každém stánku, u benzinové pumpy apod., nebo můžete využít předplatného. (Informace o klasickém tištěném předplatném najdete zde) nebo zde v elektronické podobě pro vaše počítače, tablety a telefony. Objednat si jej můžete také přes e-mail na send@send.cz nebo telefonicky na 272 015 015.