Většinou bývá rekonstrukce domu levnější. Ale není to pravidlo. Hlavně ne, pokud má člověk požadavky na výslednou kvalitu stavby opravdu vysoké. Dosáhnout třeba u rekonstruované stavby pasivního standardu je těžší než u novostavby. Nebo třeba to, co nejde vyvážit penězi – kvalita života. Špatná dispozice, která ve starším domě nemůže být změněna, je často problém. Nebo několikapatrová dispozice pro staré lidi. To nevyřeší sebelepší rekonstrukce, kde se nevloží (často za velké finanční náklady) do konstrukce domu výtah.

Přesto je rekonstrukce prvotním plánem všech majitelů již stávající nemovitosti. A je to dobře. Vždyť proč vyhazovat staré a kupovat si stále nové věci, když i to, co tu je, může po úpravě stále skvěle sloužit? Aby rekonstrukce ale dobře dopadla, je třeba se držet několika zásad. Především je třeba stanovit si horní mez finanční, přes kterou se nedá prostě jít, pak ji o něco snížit a stanovit si ji jako mez pro projekt (nebudeme si nalhávat, že stanovený rozpočet je nepřekročitelný) a také je třeba stanovit minimální požadavky na bydlení. To znamená stanovení toho, čeho chceme docílit. No jsou pak meze, které nelze překročit, a mezi těmito mantinely se pak musíme pohybovat. V našem časopisu pak mámě několik oblastí, kterým je třeba se věnovat separátně – na každou pohlížet jako na vlastní problém v celku rekonstrukce.

Samozřejmě, že to není jediné, co vám nabízíme. Zajímavé jsou také třeba informace o vinařství v ČR. Ne, nezbláznili jsme se. Právě vinařská architektura v našem státě je nositelem neskutečně zajímavých klasických i moderních staveb. Vinařství často investují do prvotřídního zázemí, protože právě to je pro ně vizitka a základ perfektních produktů.

V interiérech zase nabízíme pohled na oblíbený styl feng-šuej. Co to znamená? Jaké výrobky bychom vám mohli poradit, aby vám k němu ladily? Máme těch rad v článku dost.

A pak tu máme informace pro ty, kteří mají rádi pohodu. Jedni se s radostí ponoří do bublinkové lázně, jiní si pustí na gramofonu nějakou muziku. Nebo oboje. Pro každého pak máme zajímavý článek na dané téma.

Je samozřejmé, že ani zahradu jsme neošidili. Hodně zajímavý článek je od zahradní architektky Lucie Peukertové, která se zamýšlí nad tím, že zahradní architekt vlastně často není ani potřeba. Pokud chcete být sami sobě zahradním architektem či architektkou, pak musíte myslet na několik základních věcí. Až když na to sami nestačíte, a to jak časově, odborně, nebo finančně, pozvěte si odborníka.

Samozřejmě, že toho je u nás mnohem víc. Tak i ten únor si užijte plnými doušky, nasávejte inspiraci a sílu, ať se můžete na jaře do všech projektů pustit s plnou vervou.

Pokud vás něco zaujalo, neváhejte a časopis si kupte, máte několik možností. Časopis najdete téměř na každém stánku, u benzinové pumpy apod., nebo můžete využít předplatného. (Informace o klasickém tištěném předplatném najdete zde) nebo zde v elektronické podobě pro vaše počítače, tablety a telefony. Objednat si jej můžete také přes e-mail na send@send.cz nebo telefonicky na 272 015 015.