Jde o náhradu nefunkčních nebo chybějících horizontálních hydroizolací. Podobné postupy, jaké vám budeme představovat dnes, jsou známé už staletí. Jen je dnes děláme mnohem jednodušeji s mechanizací a s lepšími pracovními postupy.

Vytváření izolační vrstvy vybouráváním

Jednoduchá, ale pracná a zdlouhavá je metoda zaklínkování zdí s jejich postupným vybouráváním. Do vzniklé mezery se vkládá izolační část z vhodného materiálu. Jaký to je, se však musí rozhodnout stavebník, protože ne každý materiál se snese s jiným.

Ruční podřezávání

Metoda stará jako cihelná stavba. Ve spáře mezi cihlami se prořezává zeď, například tesařskou pilou. Je to jednoduchá metoda, ale nesmírně pracná.

Vtloukání vlnitých desek

Do spár mezi cihly se vtloukají vlnité nerez plechy. Nevýhodou je, že se nemusí dát aplikovat tento postup všude, protože před zdí musí být všude místo na šířku plechu plus přibližně 70 cm na vtloukací stroj.

Čtěte také:

Řezání řetězovou pilou

Podobné jako ruční podřezávání, jen spára je větší. Na podřezání řetězovou pilou musí být speciální řetězy, které se neroztrhnou a vlivem vysokých teplot nezmění svou strukturu.

Řezání diamantovým lanem

Asi nejčastější, nejrychlejší a nejfunkčnější typ prořezávání. Lanovou diamantovou pilu si ale nemůže pořídit každý, je tedy nutné sehnat specializovanou firmu a nejde to dělat svépomocí. Výhodou je však možnost prořezávání jakéhokoli typu zdiva.

Co vložit?

Do vzniklé spáry se vkládá plastová fólie o tloušťce cca 2 mm (existují různé druhy). Zdivo se zajišťuje plastovými klínky a pak se provede injektáž cementovou směsí. V prvním případě našeho výčtu se do vzniklé mezery vkládají také sklolaminátové desky, používají se ale i hydroizolační fólie a PE-fólie.

Kdy nepodřezávat

Především je nutné před plánovaným podřezáním zjistit u statika a hlavně u památkářů, zda je možné váš dům vůbec podřezat. Těm velmi často přijde tato metoda jako příliš velký zásah do budovy a nedávají k ní kladné stanovisko. Pokud tedy máte historicky cennou budovu, budete se muset poohlédnout asi po jiné variantě odizolování.

V článku jsou využity informace z publikací:

Michael Balík, Vysušování zdiva I, Grada Publishing 2002, ISBN 80-247-0438-2

Michael Balík a kol., Odvlhčování staveb, Grada Publishing 2002, ISBN 80-247-0765-9