Pro malé děti – hlavně předškolního věku – není nejlehčí používat koupelnu, a to si často vůbec neuvědomujeme. Zatímco má dítě svou malou postýlku, vysokou židli ke stolu i další přizpůsobené věci, v koupelně na něj čeká vysoké umyvadlo, horká voda a především kluzký nebezpečný terén. Nejen že je pro něj všechno vysoko, může ale snáze než jinde upadnout a ještě k tomu s většími následky – podlaha tu bývá tvrdá. Podívejme se proto na předměty i drobnosti, které dětem pomohou se v koupelně pohybovat bezpečněji a zpříjemní jim každodenní hygienu.

Komfort na WC

Sedátko na WC pomáhá dětem v přechodu z nočníku na toaletu, svou velikostí je přizpůsobeno dětským rozměrům, a tak na užívání toalety si dítě rychle zvykne. Redukci na WC mísu můžete koupit z tvrzeného barevného PVC nebo podobného materiálu. Sedátko může být ploché nebo tvarované, se zvýšenou zadní částí a přední zarážkou. Jiné sedátko je luxusnější, „polstrované“ s horní oblou plochou z měkčeného PVC. Sedátko se musí udržovat v důkladné čistotě a sterilizovat se.

Další praktická věc je schůdek nebo stolička k umyvadlu (a nejen k němu). Má horní plochu kvůli bezpečnosti potaženou nesmekavou gumou, také na spodní straně najdete nízké gumové nožky nebo nesmekavou lištu. IKEA je prodává asi za 50 korun.

Pohodlí ve vaně

Pro nejmenší děti najdete na trhu nejrůznější lehátka do vany, která děti nadzvednou a podpírají hlavu ve vzpřímené poloze. Podle typů za ně dáte asi 300 – 500 korun. Samostatné vaničky pak vyberte v anatomické variantě se zvýšenou zádovou částí, která dovoluje dítěti polosedět. Tato vanička s tvarovanou vnitřní částí je vhodná pro kojence a batolata do jednoho roku věku. Nejprve se děti koupou v pololeže, přičemž mají fixovanou hlavu a podpaží. Až dítě povyroste, vanička se otočí a dítě v ní sedí.

TIPY

  • Podlahové topení je pro děti v koupelně vynikající. Nejen že je příjemné na dotyk, dítě pořád nemusí hledat pantofle, díky němu také rychleji vysychají mokré skvrny, které se nacákají.
  • Nejnebezpečnější kromě tvrdé podlahy je v koupelně kluzká sprchová vanička a vana. Podložky do nich jsou k dostání i s dětskými motivy a v jasných barvách.

Využijte i na koupelnovém nábytku bezpečnostní prvky, které máte pro děti jinde v bytě – například měkké rohy a chrániče na skříňky, police a jiný nábytek. Od věci nejsou v případě malých všetečných dětí ani zarážky do zásuvek a skříněk, které zamezí tomu, aby se malí všetečkové nedostali k chemikáliím nebo lékům, pokud jsou v koupelně skladované. U větších dětí použijte zarážky pod dveře, aby zůstaly lehce pootevřené; starší děti se už koupou samy, ale musejí se hlídat permanentně, i když zpovzdálí.

Pozor na horkou vodu, pomohou termobaterie

Velmi důležitou, i když finančně náročnější položkou je směšovací baterie s dětskou pojistkou proti opaření. Do baterie může přicházet velmi horká voda a dítě se mnohem snáze opaří než dospělý. Tato baterie má maximum pro vstup horké vody 80 °C, zatímco z ní vychází voda studenější, lze ji regulovat v rozpětí většinou 20 – 60 °C. Baterie je většinou součástí panelu, který stojí přinejmenším 11 tisíc korun. Také za samostatné vanové termostatické baterie s dětskou pojistkou dáte kolem 10000,- Kč.

Ideální řešení – dětská koupelna

Vůbec nejlepší – pokud uvažujete o rodinném domě – je v sousedství dětského pokoje naplánovat a zařídit dětskou koupelnu. Anebo druhou koupelnu v domě vybudujte jako dětskou – může se sem vnést rozvernější duch, daleko více barev, a také zvýšit podíl pestrých plastů na úkor skla. Barevné oblé plastové stoličky, poličky, zrcadla na stěnách, barevné sprchové závěsy i drobnosti jako mýdlenky a kelímky – to je pro děti to pravé a dá se to rychle obměňovat podle měnícího se vkusu dětí. Takovou koupelnu lze nejen ergonomicky přizpůsobit malým dětem, může s nimi i postupně růst. Za pár let se tak nejen zvýší umyvadlo, ale vymění se i jeho barva – například od sladké holčičí růžové se přejde k neutrální bílé.

-ag-

Foto: www.thinkstock.cz, Jika