Vždyť nakupování na vytoužený a s láskou očekávaný přírůstek do rodiny patří k těm nejhezčím stránkám těhotenství.

Obchodníci na matkách - prvorodičkách - skvěle vydělávají. Vědí, že koupíme vše, tedy i to, o čem zcela přesně nevíme, k čemu je, a jsme ochotny zaplatit, kolik si řeknou. Vždyť jde o první dítě, tak si ho chceme užít a chceme mu dopřát jen to nejlepší. Napadlo vás někdy, že je miminku docela jedno, zda bude v designové kolébce za deset tisíc korun, nebo v síti po babičce?

Pravidlo číslo jedna

Maminky prvorodičky - neblázněte a kupte jen ty nejnutnější věci, které budete potřebovat v prvních měsících života vašeho potomka. Nezapomeňte, že bude-li třeba, můžete vše dokoupit později anebo vyšlete manžela, ten potřebnou věc přinese hned. Ptejte se ostatních maminek na jejich zkušenosti anebo počkejte, až se miminko narodí, zavedete si určitý režim a samy uvidíte, co potřebujete, co vám chybí.

Až na výjimky je téměř zbytečné kupovat nové věci, výhodné jsou koupě přes nejrůznější bazary, kde maminky prodávají téměř nepoužité věci. Třeba i ty, které koupily zbytečně a nikdy je nepoužily.

Nejnutnější věci

Pojďme se zblízka podívat, které věci bychom si domů měli pořídit ještě před příchodem miminka. Hned po kočárku se jistě budeme pídit po postýlce. Ta by měla mít výškově nastavitelnou lehací plochu, vhod přijde i odnímatelná postranice, která zabraňuje pádu dítěte. Plánujete-li dalšího potomka, nekupujte postýlku, kterou můžete později používat jako postel pro větší dítě. Pořiďte si základní verzi, ve které později bude spinkat další sourozenec, a nejstaršímu dítěti kupte novou postel.

Kolébka poslouží jen několik měsíců, je jen na vás, zda máte pocit, že ji využijete, stejně dobře vám může posloužit kočárek, který budete používat místo ní. Znám dokonce matku, jejíž potomek nechtěl nikde spát a stále brečel. Až na radu lékařky ho nechávala v automobilové sedačce, kde se díky schoulené poloze cítilo bezpečně.

Vhodné nakonec nemusejí být ani nejrůznější modely přebalovacích pultů. Třeba ty s integrovanými vaničkami - jak je budete napouštět a jak vylévat? Nejpraktičtější je koupit tu nejobyčejnější vaničku za pár set korun, stejně je to na prvních pár měsíců, pak už miminko budete koupat ve vaně. Nemáte-li v koupelně místa nazbyt, pak dobře poslouží jen přebalovací deska, kterou můžete položit na pračku (nebo zručný manžel vyrobí podnoží).

Dalším chytákem jsou jídelní židličky - na trhu najdeme nejrůznější modely s informací, že bude sloužit třeba až do pěti let dítěte. Uvědomte si ovšem, že potomek se brzy posadí na dospěláckou židli a tuto už nebude chtít. Vybírejte a mějte stále na mysli: poměr cena - výkon. Dítě bude spokojené i v židličce z Ikey za 400 Kč.

Drobnosti - potěší, ale penízky létají

Černou dírou ve vaší peněžence mohou být i nejrůznější hračky i oblečky a drobnosti, jako jsou lahve, sterilizátory apod. Pokud bude vše v pořádku, budete zpočátku jen kojit a kojit, žádné lahve ani sterilizátory nepotřebujete. Také oblečků vystřídáte jen několik, navíc dítě rychle roste a věci mu za chvilku nebudou. O hračkách nemluvě, vždyť miminku jich stačí opravdu minimum, vše, co uvidí, je pro něj nové a všechny vjemy musí vstřebat. Nenamáhejte zbytečně jeho soustředění.

Poptejte se po svých kamarádkách, co mají doma po dětech, a kupte jen tak pro radost několik základních svršků pro miminko a za ušetřené peníze si kupte něco pro sebe.

Domů kupte:

    • Postýlku s nastavovací lehací plochou a odnímatelnou postranicí
    • Kvalitní matraci a vnitřní vybavení (peřinku, mantinely ad.)
    • Monitor dechu
    • Základní výbavičku
    • Přebalovací pult (případně jen přebalovací desku)
    • Vaničku (stačí obyčejná za pár set korun)
    • Chůvičku
    • Pleny včetně hygienických přípravků

Zatím nepotřebujete:

    • Jídelní židličku
    • Lahve a sterilizátory lahví
    • Ohrádky, chodítka apod.

-zal- Foto: www.thinkstock.cz