Špinavá zóna

Bezprostředně po vstupu by měla následovat tzv. čisticí zóna, která představuje nepříliš velký prostor zádveří. Pak by se teprve měl objevit botník, šatní stěna a další drobnosti. V malých prostorech obvykle bývá šatna součástí chodby, zatímco ve větších rodinných domech je samostatnou místností a hala bývá řešena jako reprezentativní místo se stolkem, křesílkem, květinami. Šatna může být zapuštěna v nice. Pokud nika chybí, Předsíň, nábytek, botník, věšák, zrcadlo, osvětlení, podlahyrozhodně dejte přednost vestavné šatně, kdy nepřiznáte skříň, ale vytvoříte pohledovou stěnu. Čím rozlehlejší dojem, tím lépe. Není dobré ji příliš členit a vytvářet zbytečný chaos. Naopak, měla by být decentní.

Co kam pověsit?

Na šatní stěně by měly být jen sezonní věci, rozhodně z ní nedělejte odkladiště. Šatní stěna může být zajímavým designovým prvkem, který nahradí obraz či grafiku a barevně zajímavě dotvoří celý prostor. Měla by však být také v případě nutnosti schopna pojmout více svršků i kabáty. To je možné řešit odsazením stěny ode zdi, různým naklápěním či otáčením. Stěna může zahrnovat plochu pro bezprostřední odložení nákupu, ale i háčky na kabelku, klíče a další nezbytnosti.

A co boty?

K přezouvání obuvi zakomponujte do předsíně sedací nábytek -- lavičku, stoličku nebo i stupínek, abyste se cítili pohodlně a nebyli odkázáni jen na poklekávání na zemi. A kam s obuví? Do botníku. Ne obrovského, ale pohotového, jen pro sezónní obuv. S ohledem na snazší údržbu místnosti volte raději doplňky přisazené ke zdi než samostatně stojící solitéry. Botník může tvořit součást stěny stejně jako prostor, kam se můžete pro větší pohodlí při obouvání posadit. Konkrétní prostor k usednutí by však měl být ponechám skutečně svému účelu, aby i návštěva bezpečně rozpoznala, pro jaký účel je prostor vyhrazen. O funkci sedáku nezapochybuje, pokud účel vyhrazeného místa nápadně zvýrazníte například čalouněním.

Zrcadlo

Nezbytností je „kontrolní“ zrcadlo, v němž se uvidíte od hlavy až k patě -- tedy dostatečně velké. Rozhodně nestačí jen zběžně zmapovat stav obličeje, musíte mít možnost zkontrolovat postavu ve výsledném stavu. A abyste opravdu dobře viděli, budete si muset rozsvítit. Předsíň by měla mít dobré osvětlení, protože bývá velmi často závislá na umělém osvětlení. Většinou se totiž nachází uprostřed interiéru a vy byste měli zřetelně rozeznat barvy svého oděvu.

Polička

Pokud je to alespoň trochu možné, předsíň neuzavírejte, ale raději ji otevřete vstříc dalším prostorům. Je dobré, když má „hluché“ místo, kam například bezprostředně po příchodu odložíte na zem větší nákup z auta, odstavíte dětskou tříkolku či kočárek, prostě předměty, které pak uklidíte, ale je třeba je dočasně někam položit. Určitě pamatujte na menší odkládací poličku na drobnosti, na něž si při odchodu vzpomenete a vezmete si je pak v předsíni. Využijete i odkladač na deštníky či jiné praktické doplňky. Jestliže předsíň plní skutečně jen funkci předsíně, nikoliv obytné haly, kam se vejde třeba i stoleček s křesílky, není třeba, aby se v ní příliš topilo. Ovšem teplota by neměla klesnout pod příjemnou mez.

-das-

Foto: www.thinkstock.cz, Hülsta