Jak je obarvit

Nejjednodušší je hodit vejce do koupené barvy. Tahle blesková varianta nikdy nezklame. Udělejte vejce růžová a oranžová, nebo modrá, zelená a žlutá. Nebo na ošatku namíchejte co nejvíc barev. I když sáček s barvou už dávno není haléřová záležitost a dáme za něj několik desítek korun. Hotová vajíčka naleštěte kouskem slaniny.

Cibulová vajíčka pro hodovníky

Chceme-li ušetřit, vajíčka mít přírodní, mramorová a originální, nastřádáme si předem cibulové slupky. Nastříháme pevné plátno na čtverce asi 25x25 cm a kousky provázků asi 30 cm dlouhé. Na plátno položte slupky, natrhejte je ještě, čím menší kousky, tím mramorovější vajíčko vznikne. Položíme na to vajíčko a vezmeme do jedné ruky hadřík se slupkou a vejce, druhou rukou obložíme slupkami zbytek vejce. Pevně přitáhneme provázek a zauzlujeme. Vajíčka pak uvaříme na tvrdo a po vystydnutí vybalíme z hadříků.

Slaměná vejce nebo kraslice

Vyfouknuté kraslice obarvíme na tmavohnědo v silném kávovém odvaru. Zkusit lze i silný roztok melty. Nebo si připravíme dvě tři porce použitého lógru z dříve připravené kávy, přivedeme k varu a vejce do roztoku na půl hodiny ponoříme. Slámu nastříháme šikmo na kousky, můžeme střídat delší a kratší. Na oschlá vajíčka potom postupně nalepujeme do vzoru nastříhané kousky slámy. Použijeme univerzální lepidlo na tvrdé plasty a sklo.

Anilínoví krasavci

Pomocí anilínových barviček vykouzlíme jasně zářivé kraslice z vyfouklých vajíček. Aby barvy přecházely jedna v druhou, předem natřeme štětečkem vyfouknuté vajíčko klovatinou, která barvy lehce rozpije a promísí. Pak malujeme střídavě různými barvami proužky. Barvy se prolnou – čím rychleji budeme pracovat, tím více se promísí.

Rastrovaná barevná vajíčka

Kraslice natřeme opět klovatinou a potom namočíme v hrubé krupici – nejlépe tak, že je obalíme přímo v misce s krupicí (vyzkoušejte i hrubou mouku nebo jáhly, dosáhnete různě hrubých povrchů vajíček). Když krupice zaschne, řídkou vodovou barvou budeme dělat barevné tečky. Štětcem nebudeme dělat tahy, abychom zase krupici nestrhli, jen se kraslice lehce dotýkáme špičkou. Necháme opět zaschnout.

Velikonoční recept na závěr

I když na velikonočním stole nesmí chybět především kopřivová nádivka, využijte hojnosti vajec a vyzkoušejte i kopřivovou omeletu.

Velikonoční omeleta s kopřivovou nádivkou: tři hrsti kopřiv, 8 vajec, 1/8 litru mléka, 1 lžíce hrubé mouky, 2 malé cibule nebo mladé cibulky s natí, 50 g ementálu nebo parmazánu, sůl, zelený pepř.

Podusíme nakrájené kopřivy na cibulce, zaprášíme moukou, osolíme, posypeme mletým zeleným pepřem a zalijeme lžící mléka. Z rozšlehaných vajec, mléka, soli a mouky připravíme omelety, potřeme připravenou kopřivovou směsí a přeložíme napůl. Můžeme je posypané sýrem rovnou konzumovat, nebo rovněž posypané sýrem krátce zapéct ve vymazaném pekáči.

-ag- Foto: www.isifa.com, www.thinkstock.cz