Navštívit každoročně v dubnu světově proslulý veletrh nábytku Salone Internazionale del Mobile v Miláně je pro architekta či designéra již téměř povinností. Tento nejprestižnější veletrh nábytku v Evropě letos slavil 50 let od svého založení. „Dojem z letošní návštěvy bych mohl jednoduše shrnout do jedné věty. Úbytek čistě minimalistického stylu, boom plastového nábytku jásavých barev a stále kralující všudypřítomná bílá barva,“ říká architekt Jan Kyzlink ze stejnojmenného ateliéru KYZLINK architects&interior.

Čistý minimalismus na ústupu

Sterilní minimalistické interiéry už nejsou v kurzu. Jednoduché tvary, čisté linie samozřejmě dominují, často převažuje bílá barva, která symbolizuje čistotu a řád. Ale to vše již není doplněno pouze kontrastní černou barvou, studeným naleštěným nerezem nebo velkými skleněnými plochami. Jako doplňkové barvy se objevují teplé odstíny béžové, hnědé, kávové, hodně doplňků je buď z přírodnin, nebo alespoň přírodu evokují. Také plochy ve vysokém lesku už téměř nejsou k vidění. Atmosféra interiéru jako celku je teplejší a měkčí než v nedávné minulosti. V loňském roce už nebyly vidět téměř žádné úchytky a tento trend pokračuje stejnou měrou i letos.

Barevné plastové opojení

Letošní nabídka plastového nábytku nejrůznějších tvarů a doslova všech barev byla fascinující. Dominoval především sedací nábytek, a to nejen venkovní, ale i vnitřní. Veletrh nabídl tu nejpestřejší nabídku tvarů, jakou si můžete představit, od naprosto čistých a jednoduchých až po kopie barokních křesel, nábytek může připomínat kámen, strom, dětskou hru lego, zde se fantazii meze nekladou. Jednotlivé kousky jsou průhledné, poloprůhledné či úplně matné. Pro uživatele je plast dobrou volbou, je lehký a dobře udržovatelný.

Exkluzivní nábytek dokonale servírovaný

„Exkluzivní, dokonale řemeslně vypracovaný nábytek je prezentován velmi nápaditě. Většina výstavních stánků je řešena jako malé architektonické dílo, každý z nich je originální, s nápadem, bylo to pro mě velmi inspirativní,“ říká architekt Jan Kyzlink a dodává: „Zaujala mě hra s prosvětlenými plochami z nejrůznějších materiálů, kousků dřeva, proděravěného papíru, prolisovaných kovových plechových plátů, průhledného plastu, kdy různé osvětlení vytváří různé nálady.“ Na dobré osvětlení je obecně stále kladen velký důraz. Menší osvětlovací tělesa mají často stejně jako nejrůznější bytové doplňky organické tvary.

Historie Salone Internazionale del Mobile di Milano

V letošním roce se proslulý veletrh nábytku prezentuje slovní hříčkou: I Saloni 2011 je 50 let mladý! Je stále mladý už od roku 1961, kdy se pro prvních 12000 návštěvníků konal první ročník. Veletrh tenkrát vznikl na podporu italských výrobců nábytku, v současné době se zde na ploše 230000 m2 prezentují ty nejprestižnější firmy s celého světa a návštěvnost se pohybuje kolem 300000 lidí ročně.

-ateliér KYZLINK, www.kyzlink.com-