Tak jsme to tak tedy udělaly. Celé akci ale předcházela úvaha o barvách. Toto jsem zjistila:

Chladnější barvy (zelená, modrá) „ochladí“ teplé místnosti orientované na jih a jihozápad. Interiér také opticky rozšíří a osvěží, přitom nepoutají pozornost a nechají vyniknout nábytek a doplňky. Modrá má uklidňující účinky a podporuje komunikativnost, vzbuzuje však pocit chladu v místnostech, které by naopak měly být barevně zatepleny, jako jsou koupelny. Nepříjemná může být i v ložnici, pokud je jí moc a dominuje celé místnosti.

Teplejší barvy (červená, hnědá, oranžová, žlutá) jsou naopak vhodné na severní stranu. Teplé barvy interiér opticky zmenšují, ale přitom oživují. Navozují pocit bezpečí a uspokojení.

Tmavé, syté odstíny zúží místnost, přidají jí na klidu a reprezentativnějším vzhledu. Pozor ale na stropy, kde může dojít k pocitu „padání stropu“. Syté odstíny tedy využívat jen u vysokých stropů!

Světlé odstíny interiér provzdušní a rozšíří. Nápaditost a intenzitu zvýší větší kontrast a kombinace teplých a studených barev. Pokud nemáte zcela rovné rohy, pak vázání sousedních barev můžete oddělit rámečkem v doplňkové barvě (například bílé) zhruba 5 - 10 cm širokým. Nenechte se přesvědčit, že bílá není moderní. Bílá barva má v interiérech své tradiční místo, zároveň může být kombinována s libovolným odstínem ostatních barev. Použijete-li módní trendy, musí odpovídat vašim představám.

A zde je můj výběr

Na obývák a kuchyň jsem použila barvu béžovou. Já jí říkám „latté“ nebo barva skořápky vajíčka. Určitě to bude hezky ladit s podlahou, která bude v barvě amerického ořechu. Ložnici jsem chtěla růžovou a jednu stěnu sytě červenou. Dopadlo to trochu jinak. Při vstupu do ložnice musím přivřít oči, protože ta růžová je moc „křiklavá“. Přemalovávat to ale nebudu.

No a pokojíček. To je kapitola sama o sobě. Chtěla jsem mému chlapečkovi udělat veselý a krásný pokojík se spoustou pohádkových figurek. Já malovat neumím, tak jsem hledala na internetu různé šablony a nebo návody, jak malovat. Šablony jsou dost drahé. Našla jsem ale několik rad. Jelikož bylo toto téma na internetu hodně diskutované, tak se tu také zmíním o mé zkušenosti. Někteří radili, abych si obrázek vytiskla a poté strčila do promítačky. Tím se obrázek zvětší. Poté obkreslit na zeď. Další radili postup, jak si vytvořit šablony - to jsem nepochopila, takže o tom nemůžu více napsat. Mě zaujal postup, který jsem sama vyzkoušela. Na internetu jsem si našla dětské obrázky. Do vyhledávače jsem zadala „omalovánky on-line“. Jsou to super stránky, protože tam je snad tisíc obrázků, které jsou rozděleny do kategorií jako například: aladin, auta, krtek, bořek stavitel... člověk si krásně a jednoduše najde, co se mu líbí. Potom jsem si několik obrázků vytiskla. S vytištěnými obrázky jsem šla do copy shopu. Tam vám udělají zvětšeniny. Kopie zvětšeného obrázku stála 3 Kč! Potom se obrázek přemaluje na zeď přes kopírák a vybarví.

Další otázka byla: jakými barvami malovat? Někdo používá vodovky i tempery, ale pochopila jsem, že nejlepší je malovat barvami určenými na zeď. Tempery jdou prý špatně přemalovat. Ti, co použili vodovky, tak obrázek ještě přestříkali lakem na vlasy - nevím proč, ale říkám vám to, kdybyste se rozhodli takto malovat.

Obrázek jsem tedy vymalovala, poté udělala obrysy fixou na popisování CD. Někdo opět doporučoval tempery. Ta fixa prý taky dlouho drží a špatně se přemalovává. Posílám vám fotku mého prvního obrázku. V následujících dnech budu ještě tvořit a namaluji toho víc. Fotky vám samozřejmě ukážu.

Ve čtvrtek nám budou pokládat podlahu a v pondělí dovezou kuchyně. Moc se těším a jsem zvědavá, jak se vám to bude líbit.

Vaše Eva