Vzhledem k tomu, že byt je trojrozměrný prostor, slouží police a poličky k jeho dokonalejšímu využití. Lze jimi vyplnit místo až pod stropem či mezi okny, nade dveřmi. Několik poliček ve výklenku či v nice nám umožní nejen optimálně využít tento prostor, ale interiér tím získá na útulnosti a zajímavosti. Klasické deskové police nám také pomohou rozčlenit řadu uzavřených skříněk, která by jinak působila těžce a masivně – toto řešení využíváme s výhodou v kuchyních, ale i u moderních nábytkových stěn, knihoven a podobně. Naopak solitérní a designové poličky nejsou primárně určeny k ukládání věcí, mají zajímavé, až neočekávané tvary, a uložené předměty zde působí opět spíše jako výtvarná dekorace.

Kolik polic znáš…

Police mohou mít v bytě nejrůznější funkci, podle ní je dělíme na již zmíněné klasické, jejichž primárním účelem je ukládání věcí, pomocné, které řeší akutní potřebu příručního odkládacího prostoru, a pak designové, jejichž základní funkcí je výtvarné ozvláštnění interiéru a kromě toho na ně lze také sem tam i něco odložit. Ve spížích, komorách a šatnách využíváme standardně klasické praktické police z rovných desek, dalším prostorem pro tento typ polic jsou koupelny, kuchyně a jídelny – zde také upřednostňujeme praktické poličky, protože věcí, které je třeba odložit, ale mít stále při ruce, je zde velké množství. I v dětských pokojích zvláště menších dětí oceníme praktické jednoduché police, designové zde přijdou ke slovu až v pozdějších letech. V obývacích pokojích a ložnicích je primárně místo právě pro designové police, které prostor spíše výtvarně dotvoří.

Na materiálu velmi záleží

Pokud jde o klasické police z rovných desek a různých materiálů, nedá se říci, že by přestávaly být aktuální, své místo v bytě stále mají. Jejich kladem je především velká různorodost co do materiálu i vzhledu. Základem je stále lamino, ovšem police mohou být silnější, minimální tloušťka je dnes 3 cm. Je možné je na zdi umístit tak, aby tvořily grafický obrazec, výtvarný efekt lze podpořit i střídáním různých barev, které v tloušťce desky vyniknou. Stejně zajímavě vypadají takovéto police z masivního dřeva – podle místa určení a vkusu majitele z tropických nebo tuzemských či evropských druhů. Dalším častým materiálem je sklo, obvykle kombinované s chromem a v nejrůznějších povrchových úpravách – čiré, mléčné, pískované s rozmanitými dekory. Dalším materiálem je chrom, uplatňovaný především v koupelnách a kuchyních v takzvaných drátěných programech, které obsahují police, závěsy a zásobníky mnoha funkcí.

Jak je upevnit

Nedílnou součástí polic jsou závěsné a podpůrné systémy. Pokud nezvolíme samostatně stojící policové regály, které se kromě komor, šaten či sklepů s výhodou uplatní také v pracovnách a technicistně laděných interiérech, je možné police připevnit na zeď pomocí dřevěných či kovových závěsů, které by v tomto případě měly mít i výtvarnou funkci, popřípadě je možné je uchytit neviditelně za kolíky ve zdi. V současné době jsou policové sady prodávány již s kompletním vybavením pro upevnění, jestliže si ji budeme chtít připevnit sami, je třeba vzít v potaz typ stěny, na kterou budeme polici připevňovat, a také její nosnost. Jestliže tvoří nosný systém konzole, pak na nich nesmí být nikdy police jen položená, ale řádně připevněná. Pokud slouží police jako příruční, dbáme také na správnou výšku, v níž je umístěná, když bude příliš vysoko, stane se časem pouze lapačem prachu.

-Dana D. Daňková-

Foto: www.thinkstock.cz, Hülsta