Pokoj s orientací na východ a sever

„Robí nám to nemalé starosti a dievčatá si už skoro rok nevedia vybrať a dohodnúť sa,“ píše paní Erika a pokračuje: „A my stále bývame v napoly nedorobenom dome. Dôvod - tie nešťastné farby.“ Při návrhu jsem vycházela z daných atributů - především pokoj obývají dvě děvčata ve věku 12 a 16 let a je orientován převážně na východ a mírně na sever, což znamená, že slunce tam svítí jen dopoledne, odpoledne pak místnost ztrácí světlo a působí nevesele až ponuře. Plovoucí podlaha je dubová, nábytek z lamina byl šťastně vybrán v dekoru světlého jasanu. Bude v pokoji tvořit velké plochy, tmavší odstín by místnosti ještě více ubral na světlosti. „Nábytok som navrhla rozmiestniť takto,“ popisuje paní Erika. „Na dlhšej strane izby bude knižnica široká 110 cm, dva písacie stoly tiež široké 110 cm + 110 cm, nočný stolík a posteľ. Pôvodne tu mala byť skriňa, ale toto usporiadanie je lepšie z hľadiska osvetlenia stolov, lebo skriňa by predsa len bránila dopadu svetla. Na kratšej strane pokoja - oproti, budú dve skrine široké 120 cm + 120 cm a opeť nočný stolík a druhá posteľ.“

Šeřík je slovensky orgován

Plocha místnosti tvoří téměř čtverec s délkou 475 cm a šířkou 445 cm. V jedné stěně je vsazeno okno, v protější jsou pak vstupní dveře do místnosti, dvě zbývající zdi jsou celistvé. Stěžejní pro návrh byly pak oblíbené barvy obou děvčat. Z těch, které mi paní Erika poslala, se shodovaly ve fialové, žluté, zelené, tyrkysové, modré, konsenzu bylo možné podle mého dosáhnout i v případě podobných odstínů - bordovočervená-bordová, meruňková-lososová, případně ladění do jemné růžové. Udělala jsem tedy několik variant, základem byla vždy oranžová barva v pastelovém tónu, která ideálně prosvětlí a zútulní tmavé místnosti a zajistí vitalitu a radost ze života, do dětského pokoje je tedy více než vhodná. V kombinaci s ní se mi nejvíce líbila šeříková, slovensky orgovánová, tato varianta se nakonec nejvíce zalíbila i děvčatům. Kvůli zvýšení dekorativnosti celku jsem pak zvolila tmavě modré závěsy, ale připravila jsem i další možnosti, protože výrazné barvy se nemusí líbit každému.

První návrh, takzvaně „zahřívací“, byl hodně barevně výrazný (Varianta 01), jako mírnější variantu jsem k němu navrhla barvy stěn a textilií tón v tónu a doplnila jasnou žlutou, tedy hodně „živé“ řešení (Varianta 02), ve třetím návrhu jsem jen změnila barvu textilií za bledě modrou, abych rozbila možnou monotónnost předchozí kombinace. Ve čtvrté variantě (Varianta 04) jsem dodala výraznější akcent závěsům, čalounění a doplňkům. Další dva návrhy pracují s jemně modrými a oranžovými stěnami a tmavšími mírně a více výraznými textiliemi, fialovou a bordó (Varianta 05 a 06). V následujícím návrhu (Varianta 07) byl světle modrý odstín stěn vyměněn za šeříkovou, jeho variací je i poslední návrh (Varianta 08). Nakonec se děvčatům nejvíce líbily poslední dva návrhy (Varianta 07 a 08) s tím, že se ve finále přiklonily ke kombinaci šeříková a oranžová barva stěn, jen tmavě modré závěsy budou možná v jiné, méně výrazné barvě, definitivní odstín ale bude stanoven, až bude celý pokoj hotov.

Text a vizualizace: Dana D. Daňková

Všechny návrhy v tomto článku pocházejí z programu TurboFLOORPLAN Dům & Interiér & Zahrada Pro CZ