V místnosti se zvýšenou vlhkostí je zapotřebí dbát všech bezpečnostních pravidel. Určena jsou normou ČSN 33 2000-7-701, kde je koupelna rozdělena na zóny, které jsou určeny v závislosti na vzdálenosti od výskytu vody (tzn. umyvadlových, sprchových baterií, vany apod.). Čím je osvětlení blíž ke zdroji vody (sprchovému koutu, umyvadlu apod.), tím je zapotřebí použít lampu s dostatečným krytím. To signují písmena I – označující krytí proti vnikání předmětů, a P – označující vnikání vody, přičemž platí, že hodnota IP musí být 43 a výš.

Světla kombinujte

Stejně jako v jiných místnostech i v koupelně musíme vytvořit centrální světlo, které zajistí bezpečný pohyb po celém prostoru. Standardně můžeme použít jedno přisazené stropní svítidlo nebo soustavu bodových světel zabudovaných ve stropním podhledu. Zajímavé a působivé jsou podstropní světelné římsy odrážející světlo přes nasvícený strop. Kromě centrálního světla je vhodné použít rovněž nástěnné lampy, které můžeme využívat v momentě, kdy chceme vytvořit intimní nebo relaxační atmosféru.

Osvětlení zrcadla

K osvětlení koupelnového zrcadla je ideální umístit lampy na jeho levou i pravou stranu, tehdy se totiž nevidíme s nelichotivými stíny. Sestavu můžeme doplnit také osvětlením na horní i dolní straně. Pro dokonalý výsledek volíme jako zdroj osvětlení zářivku s denním odstínem světla.

Okno v koupelně

Naštěstí ne všechny koupelny jsou černou dírou, kterou je potřeba zútulnit k našemu obrazu. Přece jen existují prostory, do nichž dopadá dostatek denního světla. I když i tady samozřejmě musíme vytvořit alternativu pro večerní a noční používání, pokud zrovna soused nemá přímý pohled do našeho soukromí, pohled z okna můžeme využít ve svůj prospěch. Například vanu situovat tak, abychom při relaxaci v ní mohli pozorovat okolí. Denní světlo také přijde vhod při nanášení make-upu, milovníci všeho živého jistě ocení možnost tuto koupelnu dekorovat živými květinami.

Náš tip

Přednost dáváme žárovkovým svítidlům, která po zapnutí reagují okamžitě. Nejsou vhodné výbojkové zdroje, které se dlouho žhaví. Nutné nejsou ani úsporné zdroje, protože se v koupelně zdržujeme jen krátkou chvíli.

Ciťme se dobře

Ne v každé barvě umělého světla vypadáme zrovna dobře a zdravě. Za výsledek vděčíme zdroji světla. Do koupelen jsou vhodné ty s teplým zdrojem světla, u zrcadla použijte zářivky s denním odstínem.

Svítidla v podhledu: 1. Zjistěte výšku stropu 2. Změřte výšku podhledu (tzn. mezi stropem a podhledovou deskou) 3. Nad vanu a sprchový kout instalujeme lampy s dostatečným krytím 4. Nad 2,25 m lze použít standardní osvětlení

-zal- Foto: www.thinkstock.cz, www.isifa.com