V Brně se v letošním roce začala stavět nejvyšší budova v České republice. Komplex s názvem AZ Tower bude se svými 35ti poschodími vysoký 109,5 metru, spolu s vysílačem až 111 metrů. Mrakodrap vyroste mezi Pražákovou a Heroickou ulicí, v blízkosti M-paláce v centru města. Investorem projektu je společnost nesoucí stejný název jako projekt. Výstavbu zajišťuje jihlavská společnost PSJ, která se podílela i na výstavbě druhé nejvyšší budovy Čech – City Tower na pražském Pankráci, která je o víc než dva metry nižší, než bude AZ Tower v Brně. Celá stavba má stát více než 800 milionů korun a měla by být hotová v roce 2013.

Komplex nabídne sedmnáct tisíc čtverečních metrů kancelářských, apartmánových a maloobchodních ploch. Součástí přízemí bude atrium s recepcí, obchody, kavárnou, zasedacími sály a archivem. Na třetím poschodí vznikne restaurace a další část vyplní administrativní prostory. Dvanáct luxusních apartmánů je pak navrhnuto do posledních šesti podlaží. Na 28. a 29. podlaží budou mezonetové byty s venkovním bazénem. Podzemní parkování má mít dvě podlaží, která pojmou 265 aut.

Předhánění se ve výškových budovách

Budova AZ Tower měla původně měřit osmdesát metrů a měla se začít stavět již v roce 2008. Brněnští komunální politici si však přáli, aby moravská metropole aspoň v něčem předčila tu českou. Přesvědčili proto investora, aby postavil nejvyšší budovu svého druhu právě v Brně. Doposud je nejvyšší českou budovou City Tower v Praze na Pankráci, která měří 109 metrů. Výška nového brněnského mrakodrapu proto byla navrhnuta na již uvedených 109,5 metru, a to kvůli bezpečnosti letecké dopravy nad Brnem. Otázka je, jak dlouho si brněnský mrakodrap své prvenství udrží, když mezitím vznikly projekty pražského komplexu Porto Háje, v rámci kterého bude nejvyšší budova měřit až 120 metrů. I pro samotné Brno a investora HS-Investment už známá architektka Eva Jiřičná navrhla mrakodrap, který má být vysoký 117 metrů. AZ Tower i přes své prvenství v České republice nepřekoná výšku nejvyšší bratislavské budovy Tower 115…

Unikátní není jen výškou, ale i architekturou

Výjimečnost a originalitu AZ Toweru nezajistí jen jeho výška a úžasné pohledy na Brno a Pálavu, unikátní je i architektonické řešení stavby, které navrhnula brněnská architektonická kancelář Burian a Křivinka. Na první pohled zaujme netradičním zalomením a deformací jednoho z bloků fasády, která bude tvořena velkými lesklými glazovanými obklady dvou odstínů. Terakotová barva odrážející sluneční světlo bude postupně přecházet do bílého odstínu splývajícího s oblaky. Samostatnou kapitolou brněnského projektu jsou použité technologie – mrakodrap je od prvních architektonických studií řešený jako nízkoenergetická budova. Třicetimetrové hloubkové pilony budou díky tepelným čerpadlům v zimě produkovat teplo a v létě chladit. Unikátní je i systém kombinace přirozeného a nuceného větrání v kancelářích a apartmánech. Je také plánované, že celou jižní fasádu výtahové šachty, která má plochu 700 metrů čtverečních, pokryjí fotovoltaické panely, které by mohly sloužit jako zdroj elektrické energie a dodávat ji do společných prostor budovy.

-pan- Foto: AZ Tower