To, co určuje kvalitu podkrovního bydlení a je hodně důležité, je, jak vysoko začíná v podkroví šikmá stěna. Čím výše, tím lépe – tím méně jsme omezeni při výběru nábytku a nemusíme mít úplně všechno na míru.

Jaké barvy šikmých stěn?

Podkroví je pro někoho jakoby vzhledově stísněné, za což mohou opět zkosené stěny. Takže se logicky uvažuje tak, že je třeba prostor opticky zvětšit, rozšířit. To je i není pravda, záleží na konkrétním interiéru. Prostor zase prosvětlují střešní okna, a tak není třeba se bát ani přímých, sytých barev – jenom se musí přísně dávkovat a dobře rozmístit. U stropu, kde se stěny sbíhají a opravdu na někoho mohou působit trochu klaustrofobicky, je vhodná světlá barva. Nízké rovné části stěn u podlahy ale snesou odstín výrazný; a pokud před zdí stojí nízký nábytek, i ten může být tmavý a nápadný – spodek místnosti se tak opticky „ukotví“.

TIP

Podkrovní byt by se měl při troše štěstí dát postavit tak, aby se sem vešlo alespoň jedno „normální“ okno. Takové, ze kterého uvidíme ulici, v lepším případě park, zeleň. Ne tedy jen okna střešní, která dost izolují od okolí. Pokud se to podaří, podkrovní byt zůstane v kontextu s okolím. Ideální ovšem je (a to se pak klidně bez kolmých oken obejdeme), pokud má podkrovní byt terasu nebo balkon.

Úvahy o prostoru

Atypický nábytek, šikmé skříňky, „zubaté“ police, to je to, co podkroví potřebuje a nemálo z toho je také přímo do podkroví vymyšlené a vyrobené. Nábytek je nutno dobře promyslet a ještě promyšleněji rozestavit – nikde nesmí vadit, překážet a nesmíme se třeba při jeho obcházení bouchat do hlavy o snížený strop. Podkroví, to je prostě výzva řemeslníkům – truhlářům, designérům a také nám, coby domácím kutilům. Tipy: Velmi dobře vypadá šikmo “střižená“ knihovna, otevřené i zavřené regály a police a také subtilní závěsné programy – třeba kovové (a nejen do kuchyně, i do pracovny), které podkrovní místnosti odlehčí. Květiny a dekorace nezvolíme velké a masivní, ale proti přízemním místnostem raději trochu ubereme a necháme širší komunikační zóny a volnější prostor. Zdaleka se vyhneme masivním křeslům a pohovkám, výhodou jsou skládací stoly a třeba i židle.

Máme-li v podkroví štítovou stranu domu, máme vyhráno – k dispozici je velký kus kolmé stěny a případně nějaké to „rovné“ okno. Na téhle kolmé stěně se musí odehrávat to, co jinde nelze. Například na nízkých kolmých úsecích stěn (třeba jen metr vysokých) jsou skříňky, nízké komody – a nad nimi? Už šikmá zeď, tedy žádné obrázky a zrcadla. Ale vlastně proč ne? S jejich připevněním si ale musíme pohrát a najít v něm nějaký vtip – mělo by být zřejmé, že šikmo pověšené rámečky fixované na stěnu jsou tak schválně a není to z nouze ctnost. Odpudivě naopak vypadají plakáty na připínáčkách!

Kuchyně v šikmých stěnách

Rovnou stěnu ale musíme vyhradit kuchyni nebo kuchyňskému koutu. U vaření a přípravy jídla se musí stát pohodlně a rovně – pokud to opravdu nejde, instalujte co nejkvalitnější sedací pracovní místo: mobilní židli a příslušně vysoký pult nebo stůl. Tak, aby se většina prací dala dělat vsedě.

Jak obléknout šikmá okna

Na střešní okna je vhodné nalepit fólii pohlcující UV záření; slunce sem září přímo a může vyšisovat vše, co je v dosahu – koberce i nábytek nebo dekorace. Proto je dobré okna chránit: dají se docela dobře vybrat žaluzie a rolety na šikmá okna v obou variantách – vnitřní žaluzie a rolety, i žaluzie předokenní, vnější. Vnitřní roleta funguje na pojezdech (lištách), které cloní z boku sluneční paprsky. Vnitřní žaluzie má běžné lamely a lze ji normálně fixovat, venkovní se může ovládat elektronicky a je přeborníkem v zachycení tepla, které nepustí dovnitř – může to být přes 90 %. Vhodná je i vnější markýza z tmavé síťoviny, která nejen stíní, ale také okno ochlazuje (eliminuje až 60 % tepla).

-ag- Foto: www.isifa.com