Při rekonstrukci zahrady nebo stavbě domu se ocitáme tváří v tvář komunikačním prvkům, jako jsou cesty, pěšiny a zahradní schody, které potřebují ideálně zpevnit. Kromě toho jsou tady další plochy - dětské plácky, malá hřiště, plochy pod zahradní kuchyní nebo sedacím zákoutím a parkovací stání. Vše by mělo mít povrch dokonalý - nesmýkavý, ideálně v zimě zahřívaný, pevný a esteticky na výši. Povrchy je možné střídat a pohrát si s nimi - exteriér nebude nudný.

Rychlý přehled - co si vybrat

  • Pevná venkovní dlažba s nejvyšším otěrem na terase plynule navazuje na podlahy uvnitř domu a může pokračovat jako chodník až k zahradnímu sezení, kde na ní stojí zahradní nábytek.
  • Kamenná dlažba - přírodní nebo umělý kámen exteriér zpestří. Někdy ale až příliš; musí se opatrně kombinovat barvy a materiály v celé zahradě.
  • Dlažební kostky jsou pravou klasikou - leckdo na ně nedá dopustit a nic jiného by nechtěl.
  • Betonové dlaždice - ať pevné nebo perforované (zatravňovací) vynikají pevností a rychlostí pokládky. Pigmentované kostky a obdélníky se barevně dají přizpůsobit stylu zahrady a všem stavebním prvkům v ní.
  • Obklady z recyklované pryže - výhodou je u nich měkký a pružný povrch.

Dlažební kostky jsou pravým evergreenem

Dlažební kostky nikdy nevyjdou z módy - zdá se, že prostě nikdy nezestárnou. Zahradní architekti nás přesvědčují, že je lze pojímat pořád nově, překvapivě a moderně. Jsou dokonalé - poutají pozornost, ale nepřetahují se o ni s jinými stavebními prvky - dům decentně doplňují, nejsou křiklavé a je už jen na vás, jestli z nich necháte vykroužit oblouky, nebo rovnou vazbu.

Z malých chodníkových a velkých dlažebních kostek lze vyskládat nekonečně možností cestiček, elegantní parkoviště, schody i zahradní pěšinky. Kostky jsou svým vzhledem tak tolerantní, že se hodí naprosto ke každému druhu stavby - od chaty a kanadského srubu po klasickou historickou vilu.

Měkké chodníky i schody - recyklovaná pryž

Rychle se ujímajícím se materiálem je recyklovaná pryž. Velmi příjemný povrch je měkký, plastický a teplý. Jeho pružnost se ocení na zahradním hřišti i v dětském zahradním koutku - děti padají do měkkého. Na ploše se nedrží voda - povrch je vodopropustný. Je také šetrný k našim kloubům vzhledem ke své elastičnosti; dokonale tlumí nárazy. Bezpečnostní nesmýkavý a hygienicky atestovaný materiál se prosazuje na zahradních nebo sklepních schodech, cestách a parkovacích plochách na dvoře či zahradě. Ideální je v zahradním hřišti i na okrajích zahradních bazénů. Vybrat si můžeme univerzální černou barvu, přemýšlet lze i nad červenou a tmavozelenou. Povrch pryžových obkladů může být hladký (i tehdy ale nesmýkavý), nebo rastrovaný (kolečka nebo čtverečky). Dlažba z tohoto materiálu se lepí na rovný beton či asfalt, ale je možné ji položit i do písku. Vydrží 10 až 15 let.

Vlastnosti pryžové dlažby

  • Elastičnost, pružnost, hmota tlumí zvuky a nárazy
  • Vodopropustnost
  • Odolnost proti dešti, mrazu, vedru
  • Jistota chůze - při chůzi se nesmekneme
  • Zdravotní nezávadnost (neobsahuje lindan, formaldehyd, PCB)
  • Odolnost vůči chemikáliím
  • Pevnost: v rozmezí teplot -40 až +110 °C materiál drží tvar a zachovává si ostatní své vlastnosti
  • Stálobarevnost, odolnost vůči UV záření

Dva tipy na závěr

Efektní hranoly, špalíky a kulaté špalíky z kmenů stromů ozvláštní každou zahradní cestu. Obložit jimi lze i terásku u jezírka, nebo rozdělit plochu trávníku.

Do zahrady volně pojaté ve stylu anglického parku začleňte zahradní schodiště nejlépe pískovcové. Orientální zahrada vyžaduje dřevěné a písčité chodníky a můstky a také schody. V klasické zahradě vynikne na schodištích krása a nákladnost mramoru.

-ag-

Foto: www.isifa.com