Z čeho všeho dveře jsou

Na trhu převládá dýha, ale objevují se i novinky v podobě kamenných povrchů.

Špičkou mezi přírodními materiály je samozřejmě masiv. O jeho přednostech a kvalitě netřeba mluvit. Vzhledem k cenové dostupnosti je však nejvyužívanějším přírodním materiálem dýha. Její zastánci oceňují především její přirozenost a originalitu. Dýha sice vyžaduje šetrnější zacházení, ale na druhou stranu umožňuje doslova designové hrátky s dveřními vlákny a dělá z dveří další kus nábytku v domě. Vybírat můžete dýhy z bohaté nabídky - tradičního buku a dubu, přes hrušku, ořech, javor, břízu či moderní stříbrný dub, až po designově výrazné zebrano, padouk, bubignu či wengé.

Umělé materiály

Pro výrobu dveří se využívají i umělé materiály, především laminát. Je odolný vůči oděru, horké páře, horkým předmětům i vzniku skvrn. Laminované dveře odolávají běžnému dennímu ruchu a zajistí trvale pěkný vzhled. Nábytek ve vysokém lesku se stále drží na předních příčkách oblíbenosti, především v kuchyních.

Chcete-li interiér sladit skutečně do detailu, je vám k dispozici designová řada dveří s fóliovaným povrchem ve vysokém lesku. Podobně jako předchozí lamino jsou použité fólie odolné vůči běžným vlivům rodinného života, především vůči poškrábání.

Barva dveří by se měla přizpůsobit celému interiéru. Je-li pokoj dostatečně velký a světlý, můžete si dovolit tmavé dveře. V opačném případě volte světlý dekor, který interiér opticky zvětší a prosvětlí.

Bezfalcové zárubně

Dveře bezfalcové jsou dnes proti těm klasickým upřednostňovány a jsou stylovým řešením pro moderní interiéry. Celé křídlo dveří je vsazeno do zárubně tak, aby závěsy byly neviditelné. Chcete-li zůstat věrni tradičním zárubním, nezapomínejte, že jsou součástí dveřního komponentu a spolu s dveřní výplní by měly tvořit harmonický celek. Nevhodně zvolený rám dveří může samotné dveře vyzdvihnout, ale i naopak.

Celoskleněné dveře

Celoskleněné dveře a skleněné zástěny odrážejí lehkost a pocit čistoty. Sklo už nepatří jen do dveřních výplní, ale často představuje celé dveře. Sklo má skvělou vlastnost prosvětlit a pocitově odlehčit interiér, což může být vždy vítaným prvkem. Všude tam, kde chybí světlo, se uplatní celoskleněné dveře a dodají místnosti jiskru.

Dveře jsou vyráběny z bezpečnostního kaleného skla, odolného vůči nárazům. Standardní šířka skleněných dveří je minimálně 8 mm. Můžete je osadit jak do klasické obložkové zárubně, tak do vestavěných pouzder. K jejich usazení se používají speciální hliníkové lišty. Je nutné počítat s tím, že vyžadují speciální kování určené pro skleněné výplně.

Jak otevírat

Z hlediska úspory místa jsou skvělou volbou dveře posuvné, a to buď posuvné po stěně, nebo do stěny. Druhá varianta vyžaduje stavební zásah a je nutné s ním počítat už ve fázi hrubé stavby. V případě rekonstrukce bytu je to komplikovanější, protože bez stavebních úprav je tato varianta nemožná. Posuvné dveře jsou ideální do menších interiérů a do domácností, kde je kladen vysoký důraz na snížení fyzické námahy (senioři, děti, handicapované osoby). Padne-li rozhodnutí pro dveře posuvné po stěně, je nutné zohlednit skutečnost, že kvůli odsunu dveřních křídel do stran není možné využít všechen prostor kolem dveří, respektive podél stěny.

-jop- Foto: www.thinkstock.cz